Evžen Korec: České stavebnictví pokračuje v propadu

Evžen Korec: České stavebnictví pokračuje v propadu

České stavebnictví ani v září neotočilo klesající trend a i v devátém měsíci letošního roku kleslo. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební produkce v září meziročně klesla o 3,7 procenta. Stavební úřady v září vydaly meziročně o 9,9 procenta stavebních povolení méně. Výrazně propadla i bytová výstavba, ČSÚ eviduje 2510 zahájených bytů, což představuje meziroční pokles o 43,4 procenta. Naopak počet dokončených bytů v září meziročně vzrostl o 48,5 procenta.

České stavebnictví stále drtí extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálů. Mnoho velkých firem odstupuje od veřejných zakázek vysoutěžených v minulosti, protože se jim více vyplatí zaplatit smluvní pokutu, než dodržet dříve nasmlouvané ceny. Ty jsou totiž v současné době nereálné a pro firmy by znamenaly velkou ztrátu.

Zásadně se propadá také bytová výstavba, v celém Česku se v devátém měsíci letošního roku začalo stavět takřka o polovinu bytů méně než loni. Není to nic překvapivého, poptávka totiž výrazně propadla. Prodeje nových bytů v Praze jsou letos podle údajů Ekospolu nejnižší za posledních 15 let a podobná situace panuje i v ostatních regionech. Hlavní důvod je zdražování hypoték a jejich faktická nedostupnost i pro většinu představitelů střední třídy.

Například v Praze se v září začalo stavět jen pouhých 62 nových bytů, což je zoufale málo. V podstatě to znamená jeden malý rezidenční projekt. Od začátku roku se tak v hlavním městě začalo v rámci nové výstavby stavět jen 3753 nových bytů. Reálně to bude ještě méně, protože ČSÚ jako zahájené eviduje byty v takových projektech, které v daném měsíci získaly stavební povolení. Neznamená to ale, že se začaly stavět i ve skutečnosti. Na konci roku se podobným tempem dostaneme na pětitisícovou hranici, což je stále jen polovina potřebného množství.

Nejvíce nových bytů se letos staví ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ v rámci nové výstavby od začátku roku do konce září eviduje 5062. Těsně za Prahu se na třetím místě usídlil Jihomoravský kraj s 3732 zahájenými byty. Naopak poslední zůstává Karlovarský kraj, kde se zahájilo jen 586 nových bytů.

Aktuální statistika ukazuje, že krize českého stavebnictví jen tak nekončí. Sektor stále hledá své dno a to pravděpodobně jen tak brzo neskončí. Krize však zasahuje i všechny zbývající zájemce o vlastní bydlení, protože i bytová výstavba výrazně brzdí. Dostupnost vlastního bydlení, která je už nyní velmi špatná, se jen ještě více zhorší.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

7. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4901 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál