Bohumil Trampota: Bezbřehý optimismus na konci týdne

Bohumil Trampota: Bezbřehý optimismus na konci týdne

Hlavní událostí pro akciové trhy bylo dvoudenní zasedání americké centrální banky Fed, které vyvrcholilo středečním zvýšením úrokových sazeb o 75 bb (na 3,75-4,00 %). Takové rozhodnutí se předpokládalo a tak všichni čekali na doprovodný komentář. Ten asi všechny překvapil, soudě podle reakce akciových trhů. Jeho vyznění bylo velmi jestřábí. O sazbách rozhodovaly také ČNB a Bank of England. ČNB nepřekvapila a nechala reposazbu beze změny na 7,00 % a BoE zvýšila sazby, taky podle očekávání, o 75 bb.

Bylo taky zveřejněno HDP eurozóny, které bylo, asi díky Německu, lepší. Ale Inflace byla vyšší.

A na závěr týdne byla zveřejněna data z amerického trhu práce – pravděpodobně druhá nejsledovanější událost tohoto týdne. Byla nad očekávání dobrá. Ale to se dá taky přeložit tak, že vzrostou proinflační tlaky, což bude povzbuzovat Fed v rostoucích sazbách. Pro akcie neradostný výhled.

Americký trh

Od pondělí do čtvrtka, každý den hlavní index S&P500 klesal. Za tyto čtyři dny spadl o 4,64 % (3 719,89 b.). Velmi zajímavé bylo obchodování ve středu, kdy došlo ke zveřejnění rozhodnutí Fedu. Bezprostředně po zveřejnění zvýšení sazeb o 75bb (to se čekalo) došlo k růstu trhů. Nicméně následná tisková konference guvernéra poslala trhy strmě dolů. Vyznění jeho komentáře bylo pro trhy velmi jestřábí. Sazby se pravděpodobně zvednou na vyšší než původně komunikovanou úroveň a zůstanou tam déle. To byl pro trhy zásadní spouštěč, který ovlivnil konec obchodování ve středu a samozřejmě i čtvrteční seanci. Dnes otevírá S&P500 pěkně v plusu a brzy poté vzrostl až o +2 %. Zmírní se tím dosavadní týdenní ztráta, která by na konci dnešního obchodování mohla být kolem 3,30 %.

Evropské akciové trhy

Ani zdaleka nebylo obchodování v Evropě tak negativní jako za mořem. Právě naopak, začátek týdne byl pozitivní. Ani velký středeční propad v USA se v Evropě nekonal. Je to dáno časovým posunem, který poskytl evropským akciím milosrdnou imunitu. Rozhodnutí Fedu negativně ovlivnilo obchodování v Evropě až ve čtvrtek.

Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování posiluje o +2,13 % (418,26 b.). Za celý týden to vypadá na růst o asi +1,8 % a třetí růstový týden v řadě.

Pražská burza

Pátek

Dnešní obchodování bylo veskrze pozitivní. Hlavní index PX za všeobecného optimismu na ostatních trzích posílil o +2,73 % (1 222,15 b.).

Prim hrály banky. Erste po čtvrtletních výsledcích (níže) trhala rekordy a vystřelila o +9,63 % (678,60 CZK). Následovala ji Moneta (+2,40 %, 72,40 CZK) a VIG (+0,72 %, 562 CZK) s Komerční bankou (+0,63 %, 730 CZK), která taky dnes ráno zveřejnila čtvrtletní výsledky.

Oslabil jen Colt (-1,27 %, 545 CZK) a za nízkého objemu, kdy jakákoli objednávka může znamenat větší změnu kurzu, taky Pilulka (-5,00 %, 665 CZK).

Pražská burza

Týdenní výkon

Ani týdenní obchodování nebylo špatné. Indexu PX se podařilo zaznamenat třetí týdenní růst v řadě. Hodnota vzrostla o +3,30 % (1 222,15 b.). Zásluhu na tom mělo zejména páteční obchodování a výkon Erste Group, která se samozřejmě stala hvězdou týdne. Za celý týden Erste vzrostla o +11,61 % (678,60 CZK). Držet krok s ní ostatní tituly nedokázaly. Na druhém místě se v týdenním hodnocení umístila Komerční banka (+3,11 %, 730 CZK) a s dalším odstupem Kofola (+1,72 %, 237 CZK).

Co se týká opozdilců, nejvíce odepsala Pilulka (-8,90 %, 665 CZK), Moneta (-2,16 %, 72,40 CZK) a Colt (-0,91 %, 545 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

V pátek byly zveřejněny kvartální výsledky Erste Group Bank a Komerční banky. Oboje výsledky byly více méně ve shodě s tržním očekáváním. Erste zvýšila výhled a uvažuje o odkupu vlastních akcií.

V pátek došlo taky ke schválení daně z mimořádných zisků v Parlamentu. Mělo by se jednat o sazbu 60 % nad 120% průměrem zisků z let 2018-2021. Máme za to, že to již bylo v ceně akcií obsaženo.

Co se dá čekat příští týden?

Výsledky za Q3 oznámí ČEZ. Čekáme meziroční růst na základě růstu ceny elektřiny. Management se vyjádří k celoročním cílům. A čekáme diskusi k mimořádné dani. Výsledky za celý rok 2022 budou silné, což ve světle státního rozpočtu naznačuje velmi vysokou dividendu.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

4. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2187 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál