Vít Hradil: 7,00 % potřetí - ČNB je se sazbami nadále spokojena

Vít Hradil: 7,00 % potřetí - ČNB je se sazbami nadále spokojena

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla o zachování základní úrokové sazby beze změny, tedy na úrovni 7,00 %. Tento výsledek je v souladu s naším i s tržním odhadem. Jedná se již o třetí zasedání v řadě, na kterém se české sazby nepohnuly z místa.

Naposledy vzrostly v červnu letošního roku, tedy těsně před personální obměnou v bankovní radě, kterou opustili hned tři členové, kteří v předchozím období hlasovali právě pro zpřísňování měnové politiky. Bankovní rada dnes také zopakovala, že hodlá „nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny“. To lze v žargonu ČNB chápat jako vůli nadále držet korunu uměle silnější, než by odpovídalo názoru devizového trhu. Právě kurz koruny na tuto informaci reagoval posílením, což zřejmě reflektuje skutečnost, že část trhu spekulovala na ukončení režimu intervencí, což se nepotvrdilo.

Na bližší zdůvodnění dnešního rozhodnutí si budeme muset počkat do 15:45, kdy bude zahájena tisková konference. Během ní se dozvíme i obrysy aktualizované čtvrtletní makroekonomické prognózy ČNB. Již nyní lze ovšem spekulovat, že bankovní radu k rozhodnutí o zachování sazeb na stávající úrovni motivovalo její přesvědčení o nákladovém charakteru aktuální inflační vlny, relativně příznivé inflační statistiky z posledních tří měsíců – tedy příznivé ve srovnání s původními předpoklad – a čím dál reálnější hrozba výrazného ekonomického ochlazení.

To již zcela zřetelně probíhá na straně domácností, jejichž ekonomická nálada se nachází poblíž bodu mrazu, a nevyhnutelně k němu míří i podnikatelský sektor, který se zároveň potýká s růstem nákladů a poklesem poptávky. Naopak hrozbu odkotvení inflačních očekávání bankovní rada v současném složení patrně jako akutní nevnímá. Výjimku v ní tvoří pánové Holub a Mora, kteří podle nás i dnes pravděpodobně hlasovali pro další růst sazeb, ovšem byli přehlasováni poměrem 5 ku 2.

Nová prognóza ČNB podle našeho odhadu bude ukazovat na ještě slabší potřebu utahování měnových podmínek, než ta předchozí. Tomu dopomůže již zmiňovaná mírně nižší tuzemská inflace, pokračující ochlazování české i evropské ekonomiky a v neposlední řadě i nedávné posunutí horizontu měnové politiky o půl roku dále do budoucnosti. Předpokládáme tak, že české sazby již svého vrcholu dosáhly a příští pohyb bude směrem dolů. K němu by podle našeho odhadu mohlo dojít již v prvním čtvrtletí roku 2023, kdy do inflačních statistik začne promlouvat zvýšená loňská srovnávací základna a výrazně utlumená poptávka. Do konce roku by pak základní sazba mohla klesnout až do blízkosti 4,50 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

3. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3406 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál