Michaela Tomášková: Češi hypotéky splácejí vzorně, s novými ale vyčkávají

Michaela Tomášková: Češi hypotéky splácejí vzorně, s novými ale vyčkávají

Lidí nově čerpajících hypotéku na koupi bytu letos výrazně ubylo. Kdo o ní totiž uvažoval, rozhodnutí odložil a kvůli vysokým úrokovým sazbám vyčkává. Zvyšování sazeb, o jejichž nové úrovni dnes ČNB rozhoduje a současně vydává aktuální prognózu, tak prodeje nových bytů zásadně zpomalilo. Inflace stoupající ke 20 %, zdražující půjčky na bydlení a celkový růst životních nákladů ale zatím neměly vliv na schopnost Čechů úvěry splácet.

Podle údajů České bankovní asociace (ČBA) od začátku roku klesl u hypoték podíl úvěrů po splatnosti dokonce na rekordní minimum. V srpnu to bylo 0,59 procenta. Do nákladů domácností se ale ještě nezačaly naplno propisovat například dražší energie.

Žádná krize ale netrvá věčně. Znovuoživení trhu se dá čekat už v následujících dvou letech. A to ve dvou vlnách. První, mírnější oživení přijde na jaře 2023. Jaro bývá na trhu bydlení nejsilnější. K zásadnímu oživení pak dojde v roce 2024 s očekávaným návratem hypoték k „normálu“, tedy k psychologické hranici 3 %.

To vrátí trh zpátky do běžných kolejí. Odložená poptávka se projeví v plné síle a prodeje nových bytů se znovu vyhoupnou. Možná dokonce na nové rekordy. Enormní poptávka po bydlení v Praze totiž stále je a bude. Jen nyní vyčkává.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

3. listopadu 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2763 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál