Jana Steckerová: Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb

Jana Steckerová: Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb

Americká centrální banka na svém středečním zasedání zvýší podle nás úrokové sazby o 75 bazických bodů. To je i v souladu s tržním očekáváním. Začátkem prosince by je podle naší prognózy měla zvednout o dalších 50 bb, na přelomu ledna a února pak o 25 bb. Vrchol současného cyklu vidíme v Q1 23 na úrovni 4,50-4,75 %. Rizika jsou nicméně vychýlena směrem nahoru. První snížení úrokových sazeb očekáváme počátkem roku 2024. Trh uvolnění měnových podmínek vidí již v první polovině příštího roku. Důvodem jsou obavy z nástupu recese v roce 2023, které se ale, vzhledem k velmi silnému trhu práce, podle naší prognózy nenaplní.

Fed ve středu zvýší s největší pravděpodobností úrokové sazby o dalších 75 bb, čímž se klíčová sazba posune na 3,75 - 4,00 %. To bude od července již čtvrté utažení měnových podmínek v řadě. Od začátku roku se klíčová sazba zvedla o 375 bb a dostala se tak výrazně nad 2,5% neutrální úroveň. To se již odráží na realitním trhu, kde prodeje nemovitostí výrazně zpomalují. Inflace se nachází poblíž svého vrcholu, přičemž ceny zboží začínají v některých segmentech klesat. Vysoko se však stále drží ceny nájemného, které představují největší položku spotřebního koše. Ty budou za cenami nemovitostí klesat až s určitým zpožděním, přičemž k jejich normalizaci bude zřejmě zapotřebí i ochlazení na trhu práce. I tak se ale současný cyklus zpřísňování měnových podmínek pomalu blíží svému vrcholu. Finanční trhy ještě nedávno očekávaly růst klíčové sazby nad 5% úroveň, v posledních dnech však svá očekávání zkorigovaly směrem k 4,85 %. Tisková konference, kde by šéf Fedu Powell, mohl naznačit, zda už tempo zvyšování úrokových sazeb bude na nadcházejících zasedáních slábnout, tak bude ostře sledovaná. Podle našeho názoru bude 75bodové zvýšení úrokových sazeb zřejmě poslední.

Zároveň bude zajímavé sledovat jakékoli komentáře k dalšímu vývoji kvantitativního utahování. To od září běží tempem 95 mld. USD měsíčně, což představuje přes 4,5 % amerického HDP. To přispívá k růstu výnosů amerických vládních dluhopisů. Výnos desetiletého dluhopisu se již nachází nejvýše od roku 2008 (3,9 %), přičemž do konce roku u něho očekáváme další mírný nárůst (na 4 %). Od příštího roku by již měl nicméně podle prognózy SG klesat (na 2,85 % v Q3 23). Evropské sazby naopak dosáhnou svého vrcholu až v Q1 23 (desítiletý Bund na úrovni 2,8 %), což by mělo pomoci společné evropské měně dostat se nad paritu.

Vývoj úrokových sazeb v USA výrazně ovlivňuje i české výnosy. S ohledem na námi očekávané nastavení měnové politiky FEDU a ECB by podle naší aktualizované prognózy domácí tržní úrokové sazby měly vrcholu dosáhnout v H1 23. Především kratší konec výnosové křivky by se následně mohl začít postupně snižovat, a to s vidinou zahájení návratu sazeb ČNB zpět k neutrálním úrovním na pozadí odeznívajících inflačních tlaků.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3907 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál