Jaromír Gec: Dolar nejslabší za poslední tři týdny

Jaromír Gec: Dolar nejslabší za poslední tři týdny

Dolar dnes k euru oslabil až k 0,997 USD/EUR. Napomoct tomu mohla důvěra amerických spotřebitelů, která se v říjnu snížila výrazně více, než bylo očekáváno. Oproti zářijovým 107,8 bodům poklesla na 102,5 bodů, zatímco konsenzus trhu činil 106,0 bodů. Naopak německá podnikatelská důvěra se podle Ifo indexu v říjnu oproti září nezměnila, přestože se očekávalo její další zhoršení. V USA byl také zveřejněn srpnový index cen domů (S&P/Case-Schiller index), podle kterého se jejich ceny meziměsíčně snížily o 1,3 %, což je jejich vůbec nejrychlejší pokles od roku 2009. Zpřísňování měnové politiky v zámoří se tak již začíná viditelně promítat na nemovitostním trhu.

Depreciační tlaky dnes byly patrné i na koruně. V páru s eurem se znovu vyhoupla lehce nad 24,50 CZK/EUR. Ze zveřejněné bilance ČNB se zdá, že tuzemská centrální banka ve druhé zářijové dekádě na rozdíl od té první na trhu příliš aktivní být nemusela. Platí tak, že stále odhadujeme celkový objem devizových intervencí od května na zhruba 29 mld. EUR, tedy asi 18 % devizových rezerv. 

Maďarská centrální banka (MNB) ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání na úrovni 13 %. Potvrdila tak již dříve oznámený záměr ukončit cyklus zpřísňování měnové politiky prostřednictvím zvyšování základní úrokové sazby. Zároveň však MNB zopakovala, že bude i nadále stahovat likviditu pomocí nového 18% nástroje (představeného již 14. října). Podle našeho názoru v tom bude pokračovat až do druhého čtvrtletí příštího roku, a to vzhledem k vyhlídkám na nadále zrychlující inflaci a slabé fundamenty ve formě zhoršující se ekonomické výkonnosti a deficitu na běžném účtu platební bilance. Stále očekáváme oslabení forintu na 440 HUF/EUR na konci roku 2022. Maďarský forint dnes odpoledne přes vesměs očekávané závěry zasedání tamní centrální banky k euru mírně zpevňoval (o 0,4 %).

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.502 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál