Jan Vejmělek: Růst cen na vstupech v Německu klesá

Jan Vejmělek: Růst cen na vstupech v Německu klesá

I z pohledu tuzemských investorů bude dnes zajímavé sledovat data z okolních zemí. Z Německa a Polska se dočkáme cen průmyslových výrobců za září. Přes ně si část inflačních tlaků do domácí ekonomiky dovážíme. Zářijová data z polského průmyslu pak budou významným vodítkem pro to, jak třetí čtvrtletí zakončili tuzemští průmyslníci.

 

 

Polská průmyslová produkce v září mírně zrychlila

Dnešní ekonomický kalendář příliš kurzotvorných impulsů pro obchodování na finančních trzích nenabízí. Trhy i analytici samozřejmě budou sledovat ceny německých průmyslových výrobců, které v srpnu překvapily dramatickým skokem vzhůru, který by se však již za září opakovat neměl, jak ukázal vývoj na komoditních trzích. Ze Spojených států budou odpoledne zveřejněny pravidelné týdenní statistiky o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Potvrdí napjatý trh práce, který umožní tamní centrální bance dále zvyšovat úrokové sazby. Dolar tak zůstává silný, což podle nás přetrvá minimálně do konce roku.

Koruna nadále zůstává v zajetí protichůdných tendencí. Proti jejímu posilování hrají nepříznivé fundamenty, zejména zhoršující se běžný účet platební bilance, a díky rostoucím eurovým sazbám i zhoršující se úrokový diferenciál. Proti tomu ale stojí centrální banka se svými intervencemi. Dnešek na tom nic nezmění. Regionální hráči budou sledovat polská data z průmyslu. Ta mohou hodně napovědět o tom, jak se v září dařilo tuzemským producentům.

Dolar opět dražší 25 korun

Na globálních finančních trzích se včera prosazovala spíše pochmurnější nálada projevující se vyšší averzi k riziku. Samotná zveřejněná data na tuto situaci žádný vliv neměla. A to ani pokud šlo o finální čísla zářijové inflace v eurozóně či odpolední americká data o nově zahájených stavbách a vydaných stavebních povoleních. Jednoznačný impuls prostě nepřinesla.

Z vyšší rizikové averze samozřejmě profitoval americký dolar. Na trhu s eurem se tak kurz vrátil pod hladinu 0,98 USD/EUR. To by příliš nemělo svědčit středoevropským měnám, což bylo patrné zejména na maďarském forintu. Česká koruna vůči společné evropské měně stagnovala, v závěru seance měla dokonce tendenci mírně posilovat. Stále totiž platí, že jejímu oslabování brání intervenční aktivita centrální banky. Ta ovšem intervenuje pouze na trhu s eurem. Proti dolaru oslabování české měny nic nebránilo. Kurz CZK/USD se tak včera opět přehoupl přes 25,00, v odpoledních hodinách již stál dolar dokonce více než 25,10 koruny.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

20. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0579 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál