Kevin Tran Nguyen: Negativní sentiment dle ZEW indexu v říjnu zřejmě ještě zintenzivní

Kevin Tran Nguyen: Negativní sentiment dle ZEW indexu v říjnu zřejmě ještě zintenzivní

Německý ZEW index poukáže na nadále prohlubující se negativní sentiment investorů vlivem obav z recese. Americká průmyslová produkce v září zřejmě stagnovala, když oživení v automobilovém průmyslu vyvažovalo omezení výroby spojené s obavami ohledně slábnoucí poptávky. Zveřejnění dat z čínské reálné ekonomiky bylo na poslední chvíli odloženo.

 

 

Další prohloubení pesimismu v Německu

Po výrazném zhoršení sentimentu v září, čekáme další výrazný propad ZEW indexu ze zářijových -60,5 b. na -67,0 b. v říjnu. Zavážit by zde měly především obavy z eskalace energetické krize a riziko recese, jejíž známky podle nás Německo již vykazuje.

Průmyslová produkce v USA v září meziměsíčně pravděpodobně stagnovala, a to po předchozím srpnovém poklesu o 0,2 %. Oživení v automobilovém průmyslu, které táhne průmyslovou produkci jak u nás, tak i v eurozóně, by mělo být však vyváženo snižováním výroby vlivem obav ze slábnoucí poptávky. I přesto podle nás tamní průmysl přispěje ke slušnému růstu amerického HDP v Q3, který odhadujeme na 3 % q/q anualizovaně.

Tuzemský PPI indikuje přetrvávající silné inflační tlaky

Ceny tuzemských průmyslových výrobců překvapily výrazným meziměsíčním růstem o 1,2 %, čímž jsme se na meziroční dynamice dostali na 25,8 %. Zrychlení dynamiky šlo především na vrub odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, když ceny elektřiny meziměsíčně vzrostly o 8,8 %. Ve prospěch nižší dynamiky hovořil pokles cen surové ropy na světových trzích v září, což se projevilo v poklesu cen koksu a rafinovaných ropných produktů.

Polská jádrová inflace v září výrazně zrychlila na 10,7 % y/y z 9,9 % v srpnu a podle nás vrcholu dosáhne až na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku. Vzhledem k poslednímu zasedání tamní centrální banky (NBP), čekáme, podobně jako u nás, stabilitu sazeb po zbytek roku. Ovšem nadále zrychlující inflace by mohla na začátku příštího roku donutit NBP k restartování cyklu utahování měnové politiky. Celkově čekáme růst úrokových sazeb o dalších 75bb, čímž by klíčová sazba dosáhla 7,5 %. Podobný obrat, byť mnohem rychlejší, již předvedla maďarská centrální banka, která na posledním zasedání ke konci září oznámila odhodlání ukončit cyklus utahování měnové politiky. Nicméně v pokusu zabránit dalšímu rapidnímu oslabování maďarského forintu, představila minulý pátek nový nástroj depozitní facility s 18 % sazbou, což představuje významnou prémii nad klíčovou sazbou na 13 %.

Absence dat v makroekonomickém kalendáři nezabránila euru včera v posilování. Během dne se dostalo až nad 0,98 USD/EUR (+1,2 %). Česká koruna zprvu skokově, aby ke konci dne veškeré zisky umazala. Opačný trend ukázal polský zlotý, který dokázal zkorigovat ztráty z rána a vrátit se poblíž otevírací úrovně. Nejlepší výkon podal maďarský zlotý, když posílil o 1,2 %. I včera zaujalo dění na britských trzích, když nový ministr financí poškrtal většinu expanzivního fiskálního balíčku, který ke konci září vyděsil trhy. V reakci na to výnosy britských dluhopisů spadly o 40 bb napříč křivkou a britská libra posílila vůči dolaru o více než 1,6 %.

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

18. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2569 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál