Vít Hradil: Ceny výrobců opět zamířily vzhůru

Vít Hradil: Ceny výrobců opět zamířily vzhůru

Index cen českých průmyslových výrobců vykázal v září meziměsíční nárůst o 1,2 %. Nenavázal tak na předchozí nadějnou sérii, kdy meziměsíční cenová dynamika klesala po dobu pěti po sobě jdoucích měsíců a v srpnu již dosáhla záporné hodnoty, když ceny klesly o kosmetických 0,1 %. Hrozivě pochopitelně nadále působí statistika meziroční, která dosáhla 25,8 %, přičemž v srpnu se jednalo o 25,2 %.

Nejvýraznějšího meziměsíčního zdražení jsme byli svědky v odvětví výroby mýdel a detergentů (12,4 %), s odstupem pak následuje elektřina (8,8 %) a řezaný a upravovaný kámen (5,2 %). Naopak největší úleva přicházela od ropy (-9,9 %), olejů a tuků (-6,6 %) a základních chemických látek a hnojiv (-4,9 %). S přihlédnutím k významu jednotlivých kategorií byl růst cen oproti předchozímu měsíci tažen primárně odvětvím elektřiny, plynu a páry, které do celkového výsledku přispělo 1,2 procentním bodem. Meziročnímu srovnání pak dominuje zemní plyn (90,9 %), elektřina (79,0 %) a ropa (61,5 %). Nižších cen jsme se meziročně nedočkali nikde a nejméně dramaticky tak působí situace u dřeva, které podražilo „pouze“ o 1,6 %.

Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně poklesly o 1,3 %, což v meziročním srovnání odpovídá naopak růstu cen o 33,6 %. Ceny stavebních prací vykázaly růst meziměsíčně (0,3 %) i meziročně (13,1 %) a ceny tržních služeb pro podniky taktéž vzrostly, a to o 1,5 % meziměsíčně a 6,8 % meziročně.

Zářijová statistika cen výrobců mnoho důvodů k radosti nenabízí. Jediným skutečným pozitivem bylo očekávané polevování cenových tlaků v kategoriích navázaných na ropu, která si procházela obdobím zlevňování. Právě zde se ovšem mnoho potenciálu pro udržitelné uklidnění nenabízí, jelikož právě ropa na světových trzích mezitím začala opět zdražovat a soudě podle postojů zemí OPEC zřejmě další zlevňování v dohledné době nepřijde.

Drama pak dosud nepolevuje v oblasti elektřiny a cenové ochlazení zatím nedorazilo ani z titulu postupně se pročišťujících logistických řetězců či trhů s komoditami. I zbytek roku se podle nás ponese ve znamení přetahované mezi nadále drahými energiemi a postupným polevováním zdražovací mánie ve zbytku výrobního řetězce. Meziroční tempo růstu cen výrobců by ovšem mělo přesto klesat s tím, jak bude do srovnání vstupovat vyšší statistická základna ze závěru loňského roku. Letošek tak patrně zakončíme poblíž hodnoty 24 % a v průměru za celý rok by tempo zdražování mohlo dosáhnout 25 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

17. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2127 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál