Kevin Tran Nguyen: Návrat cenových tlaků v průmyslové sféře za přispění cen elektřiny

Kevin Tran Nguyen: Návrat cenových tlaků v průmyslové sféře za přispění cen elektřiny

Po částečné úlevě v srpnu, kdy ceny průmyslových výrobců klesly meziměsíčně o 0,1 %, jejich zářijový růst překonal očekávání a ceny vzrostly o 1,2 % m/m. To vedlo také ke zrychlení meziroční dynamiky ze srpnových 24,3 % na 25,8 % v září. Na meziměsíční dynamice jsme se opět vrátili k závratným tempům pozorovaným v druhém čtvrtletí letošního roku.

Podobně jako u spotřebitelských cen k výrazné meziměsíční dynamice přispěly nejvíce ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, které vzrostly 6,7 % m/m. Nicméně zatímco na spotřebitelské inflaci se nejvíce podepsal meziměsíční nárůst cen plynu o více než 15 % (elektřina 3,6 % m/m), tak v průmyslové sféře největší roli sehrála cena elektřiny, která vzrostla o 8,8 % m/m, přičemž cena plynu klesla o 0,5 % m/m. Ceny těžby a dobývaní se také zasloužily o významný příspěvek, když vzrostly o 2,1 % m/m, zatímco ceny výrobků zpracovatelského průmyslu meziměsíčně stagnovaly. Dynamika cen v potravinářském průmyslu pokračovala v relativně silných meziměsíčních tempech (+1,1 %).

Na druhé straně pokles cen surové ropy na světových trzích, která se během září podívala pod hranici 90 USD/barel, se podepsal na meziměsíčním poklesu cen koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny klesaly i v chemickém (-3,6 %) a kovodělném průmyslu (-0,1 %).

V meziročním srovnání je zřejmé, že průmysl nadále doplácí na vysoké ceny energií, které jsou meziročně vyšší o 64 %, což je dáno primárně cenou elektřiny (+79 %), zatímco ceny rozvodu a výroby plynu jsou dle indikátoru vyšší pouze o 5,5 %. V případě vynechání cen energií tak ceny průmyslových výrobců meziročně zpomalily ze srpnových 16,4 % na 15,8 % v září.

K značnému meziměsíčnímu růstu došlo i v cenách tržních služeb (+1,5 %), primárně s přispěním cen reklamních služeb (+18 %). Ceny zemědělských výrobců naopak pokračovaly v meziměsíčním poklesu (-1,3 %) již třetí měsíc v řadě, nicméně v meziročním srovnání jsou stále vyšší o 34,9 % (v srpnu 38,3 %). K umírnění cenových tlaků došlo také ve stavebnictví, když ceny meziměsíčně vzrostly „pouze“ o 0,3 % (13,1 % y/y).

Spolu se zahraničním vývojem, kde ceny průmyslových výrobců v eurozóně meziměsíčně vzrostly o výrazných 4,9 % v srpnu (červenec 3,7 %), to tak potvrzuje přetrvávající silné inflační tlaky. ČNB však ve své prognóze očekávala ještě silnější dynamiku ve třetím čtvrtletí, nejedná se tak proinflační signál z pohledu prognózy ČNB, alespoň co se týče tuzemského indikátoru.

Zdroj informací

Kevin Tran Nguyen, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

17. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3552 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál