Ivan Bartoš: Chceme, aby náklady spojené s informační povinností o spotřebě tepla a teplé vody nepadaly na malá SVJ

Ivan Bartoš: Chceme, aby náklady spojené s informační povinností o spotřebě tepla a teplé vody nepadaly na malá SVJ

Návrh zákona, díky kterému budou lidé dostávat přesné a jasné informace o spotřebě tepla a teplé vody, prošel v Poslanecké sněmovně Parlamentu třetím čtením a nyní jde do Senátu. Zprávy o vyúčtování budou občanům doručovány v minimálně měsíčních intervalech. Jde o transpozici EU směrnice do českého práva.

„V době, kdy na nás kvůli Putinovu válečném konfliktu doléhá energetická krize, je pro občany tento zákon obzvlášť důležitý. Všichni, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu, budou ze zákona informováni přesně, spolehlivě a jasně o aktuální spotřebě, pokud mají dálkově odečitatelná měřidla nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že se tak návrhem upravuje povinnost poskytovatele služeb informovat odběratele o jeho spotřebě tepla a teplé vody v pravidelných, alespoň měsíčních intervalech.

„Zároveň ale usilujeme o to, aby povinnost měsíčně informovat o spotřebě tepla a teplé vody, a náklady s tím spojené, nezatížila malá bytová družstva a SVJ. Chceme proto změnit definici dálkově odečitatelného měřidla. Jednoduše tam, kde nemají moderní digitální systém, který umožňuje získávat informace na vzdálenost nad 250 metrů, nemůžeme nikoho nutit, aby si drahá měřidla musel v době současné krize pořizovat,“ dodává.

Novela zákona je transpozicí ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU), kterou se mění směrnice o energetické účinnosti, do českého právního řádu. Návrh zákona mimo jiné stanoví, že na splatnost nedoplatku na zálohách za služby nemají vliv takové vady rozúčtování, které nevedou k chybnému určení výše nedoplatku. Ministerstvo pro místní rozvoj tím reaguje na možné zpochybňování služeb a možné vyžadování penále za to, že družstvo nebo SVJ doručí vyúčtování s drobnou chybou.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

14. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2259 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál