Bohumil Trampota: Výplach na začátku týdne, ale ani konec nepomohl

Bohumil Trampota: Výplach na začátku týdne, ale ani konec nepomohl

Začala výsledková sezóna za třetí kvartál. Jako první reportovaly tradičně velké banky. Výsledky to byly veskrze pozitivní.

Z makrodat nelze nezmínit inflaci v USA. Byla mírně vyšší, než se čekalo, a naznačuje to stále diskutovaný trend rostoucích úrokových sazeb. Americký maloobchod je z našeho pohledu bez překvapení a potvrzuje odolnost tamní spotřebitelské poptávky. U nás v EU zase můžeme sázet na průmyslovou produkci v čele s automobilovým sektorem. A ještě možná k inflaci u nás doma, výrazně se zvýšila, za což může vysoká cena energií, zejména plynu. Nicméně je pod prognózou ČNB, to pravděpodobně zazní jako argument a sazby ČNB ani v listopadu neporostou.

Americký trh

První tři dny tohoto týdne index S&P500 oslaboval a pokračoval v sestupném trendu, který začal již v předcházejícím týdnu. Vlastně index prudce klesal i ve čtvrtek, alespoň hned v úvodu obchodování, zřejmě jako reakce na vyšší inflaci. Trend se ale naráz obrátil a obchodování nabralo zcela opačný směr a nakonec skončilo +2,60 % (čtvrtek). Proč se to tak stalo, tom můžeme jen spekulovat. Každopádně za první čtyři dny obchodování (Po-Čt) si S&P500 připsal +0,83 % (3 669,91 b.). A rozhodující zásluhu na tom má právě obrat obchodování ve čtvrtek. Dnes odstartovalo obchodování pozitivním směrem a index posiloval o asi +0,25 %, ale prakticky okamžitě se trend prudce obrátil a index je slabší o 1 % (3 630 b.). Lepší výsledky velkých bank tak moc nepomohly. Za celý týden to bude asi ztráta několik desetin procenta.

Evropské akciové trhy

Evropský Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování stále posiluje o asi 0,47 % (390,98 b.). Negativní začátek na zámořských burzách výkon ovlivňuje s zisky se tenčí. Za celý týden to vypadá, že se index zastaví někde blízko nuly.

Pražská burza

Pokud se budeme bavit o pražské burze, musíme se hlavně tentokrát bavit hlavně o ČEZu. Opravdu tvrdě na něj dopadne očekávaná WFT. Vlastně ani ne samotná chystaná speciální daň z neočekávaných zisků, ale zejména pak chystaný strop na ceny elektřiny dle výrobního zdroje tzv. cost plus. Jak to bude v případě ČR, nikdo zatím neví, MinFin to zatím neprozradil. Tato opatření budou muset být stanovena legislativně, návrhy zveřejněny nejsou (v EU 180 EUR/MWh).

Každopádně tento týden byl trend ceny akcií ČEZu zcela jasný. Co tento týden, za poslední měsíc předvedl jen tři kladné obchodní seance (cena akcií rostla je třikrát). Celý týden akcie ČEZu padaly, dnes jen mírně (-0,46 %, 761,50 CZK), ale za celý týden ze své hodnoty odepsal úctyhodných 12,97 %. A ještě za zhruba poslední měsíc je to přes 20 %, mínus 20 %!

Bank se plánovaná WFT tolik nedotkne. Aspoň podle našich kalkulací a ani zdaleka se neblíží MinFinem očekávaných 33 mld. CZK v příštím roce.

Pátek

V Praze, stejně jako na většině evropských parketů, to dnes byla kladná seance. Index PX přidal +1,20 % (1 147,15 b.). Rostly zejména banky: Moneta (+2,70 %, 72,20 CZK), VIG (+2,12 %, 529 CZK), Erste (+1,65 %, 604 CZK) a Komerční banka (+1,11 %, 680,50 CZK). Pilulka (-1,88 %, 785 CZK), Colt CZ (-0,90 %, 550 CZK) a ČEZ (-0,46 %, 761,50 CZK) šly dnes proti proudu a „zachránily“ nás/burzu od vyšších zisků.

Pražská burza

Týdenní výkon

ČEZ jsem již komentoval výše, takže ke zbytku.

Hlavní index PX za celý týden oslabil o 1,85 % (1 147,15 b.), zatímco okolní burzy rostly. „Zásluhu“ na tom má zejména ČEZ.

Rostly akcie Erste Group, druhým týdnem v řadě. Cena Erste vzrostla o +3,42 % (604 CZK). Do klubu premiantů patří tento týden také Pilulka se zhodnocením +1,95 % (785 CZK). Nikdo jiný tento týden v plusu neskončil. Na druhou stranu je taky potřeba říct, že taky nedošlo k žádným podstatnějším ztrátám (kromě ČEZu – výše). Většinou se jednalo o mírné oslabení v řádu desetinek procenta. Pokles o necelá tři procenta byl u Kofoly (-2,87 %, 237 CZK). Asi jako reakce na očekávané zdražování výrobků nápojářské firmy a obavami nad poptávkou.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Tento týden bez významnějších zpráv.

Podle rozhovoru finančního ředitele Kofoly bude muset společnost zdražovat. Kvůli inflaci nákladů asi o 20 %, což by mohlo vyvolat negativní vliv na poptávku.

Co se dá čekat příští týden?

Jaká bude výsledková sezóna? A bude to mít vliv na akciové trhy?

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3157 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál