Erik Kmeť: Pěstitelé na kávě nezbohatnou, za to investoři ano

Erik Kmeť: Pěstitelé na kávě nezbohatnou, za to investoři ano

Pro někoho je snídaně běžnou součástí jídelníčku, ale pro jiného možnost potenciálního výnosu. Společnost K&L Rock připravila seriál, kde zanalyzuje investice do snídaně. Jako první jsme se podívali na investici do kávy.

Investice do komodit není zas tak jednoduchá. U kávy je rozdíl, jestli investujete do zrnkové kávy, nebo do kávových futures, což je nepřímá investice do vývoje ceny kávy. Bezkonkurenčně největším producentem a vývozcem kávy je Brazílie, přičemž jedinou další zemí tvořící dvouciferné procento celosvětové produkce je Vietnam.

Produkce kávy je velký průmysl z jednoho důvodu: její spotřeba je skutečně univerzální záležitostí. Celosvětově lidé zkonzumují každou minutu 2,3 milionů šálků kávy. Podle celkového objemu prodeje je káva čtvrtým nejkonzumovanějším nápojem na světě.

“Káva je veřejně obchodovatelná komodita na burzách ve formě fututres kontraktu. Obchoduje se v librách a jeden kontrakt je 37 500 liber. U většiny kontraktů nedochází k fyzickému dodání. Kontrakty jsou ukončeny před datem dodání, nebo se prodlužují na další kontrakt. Vlivy na cenu má hlavně počasí a geopolitické vztahy v hlavních státech, brazilský real a americký dolar, ceny energií a vývoj na rozvíjejících trzích,” popisuje fungování investice do kávy Erik Kmeť, portfolio manažer splečnosti K&L Rock (KLR).

Do kávy se dá investovat přímo i nepřímo

“Kávu bych za ryzí investici nepovažoval. Ve většině případů při přímém investování do kávy bych to nazval jako spekulace. Investoři nakupují ​​LONG i SHORT. Přímá investice může být Kávové ETF, futures kontrakt na kávu nebo finanční produkty které mají podkladové aktivum kávu,” uvádí Kmeť z KLR a dodává, že další možnost je kupovat přímo akcie společností jako například Starbucks, Nestle, Luckin coffe.

V Long obchodování sázejí na to, že cena kontraktů poroste a vydělají na principu nakoupit nízko, prodat vysoko. Short obchodník sází na pokles ceny a doufá, že cena bude padat a tím vydělá. Takže je to přesně opačný princip obchodu long.

Pěstitelé jsou na hranici chudoby

Světové ceny kávy neustále kolísají, zatímco 9. února 2022 se libra kávy obchodovala za 258,35 amerických centů za libru, 11. října 2022 cena libry kávy klesla na 216,37 amerických centů za libru.

Pěstitelé na zelených kávových zrnech nevydělávají zrovna moc. Vzhledem k tomu, že ceny neustále kolísají každý rok, mohou se pohybovat od méně než 50 amerických centů za libru kávy, jak tomu bylo v roce 2001, po více než 310 v roce 2011, až po dnešních 210 amerických centů za libru.

Cenu kávy teď ovlivnil strach z recese

“Stanovení ceny kávy, měření a zprůměrování globálního průmyslu je složitá zkouška. Světové ceny kávy neustále kolísají, ale každá země má také rozdíly v dostupnosti, relativních nákladech a konečné ceně hotového produktu. Cena kávy přednedávnem klesla, poptávka totiž byla ovlivněna strachem z toho, jak velká bude recese,” vysvětluje Erik Kmeť. 

Spotřeba kávy se zvyšuje

Celosvětová spotřeba kávy se neustále zvyšuje. Od roku 1970 se zdvojnásobila na 8,7 milionu tun v roce 2015. Producenti spotřebují z celkové produkce 30 procent a ostatních 70 procent se obchoduje. Největšími dovozci kávy je USA, Německo a Itálie. 60 % celosvětové produkce kávy jsou ze čtyř zemí, jako je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.  Celosvětově se pěstuje ve více než 70 zemích.

“To že se káva pěstuje přispívá do rozpočtů i rozvojových zemí a těch je kolem 50. Hlavně v rozvojových zemích přispívá ke tvorbě nových pracovních míst a také má velký hospodářský význam kvůli ziskům z exportu,” říká Erik Kmeť z K&L Rock. 

Zdroj informací

Erik Kmeť, jednatel K&L Rock Group

Datum

13. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1975 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál