Vít Hradil: Zpátky pod okap – česká inflace opět zrychlila

Vít Hradil: Zpátky pod okap – česká inflace opět zrychlila

Tuzemská míra inflace dosáhla v měsíci září hodnoty 18,0 %, tedy o osm desetin procentního bodu více, než v srpnu. Meziměsíční tempo zdražování zvrátilo nadějný klesající trend z posledních tří měsíců a nově opět narostlo, když po srpnových 0,4 tentokrát vykázalo 0,8 %. Inflace tak překonala odhad trhu, který počítal se 17,2 % meziročně, naopak zaostalo za prognózou České národní banky, která předpovídala 20,4 %. Dlužno ovšem dodat, že prognóza ČNB je již staršího data a česká na svou aktualizaci.

Meziročně bylo zdražování nejvýraznější v kategoriích stravování a ubytování (25,3 %), bydlení (24,9 %) a potravin (21,0 %). Ceny ovšem narostly ve všech oddílech bez výjimky, přičemž nejméně u pošt a telekomunikací (1,0 %), alkoholických nápojů a tabáku (6,0 %) a vzdělávání (7,5 %). Po zohlednění významu jednotlivých kategorií pro útraty Čechů pak na špici zůstává bydlení – včetně nákladů na energie – s příspěvkem k celkové inflaci na úrovni 6,7 procentního bodu. Peněženky ovšem svižně vyprazdňují i potraviny (3,7pb) a stravování a ubytování (1,5pb).

Meziměsíčně došlo k největšímu cenovému skoku u vzdělávání (6,4 %), což je dáno aktualizacemi ceníků u příležitosti začátku nového školního roku. Na sdíleném druhém místě nalezneme bydlení a odívání a obuv (shodně 2,8 %). Oproti srpnu pak zlevnily hlavně rekreace a kultura (-4,4 %), kde se jedná o tradiční efekt slev po skončení hlavní turistické sezony, dále pak doprava (-1,0 %), kde pokračoval pokles cen pohonných hmot, a zdraví (-0,5 %). V souhrnu byl pak prakticky celý meziměsíční růst cen tlačen zmiňovaným oddílem bydlení, který do něj přispěl 0,8pb. Naopak největší úlevu přinesly rekreace a kultura (-0,3pb).

Po nadějných třech měsících, kdy meziměsíční tempo zdražování zpomalovalo, přišla nyní studená sprcha. Na toto riziko jsme ovšem upozorňovali a nepovažujeme jej za velké překvapení. Zvláště s ohledem na pokračující postupné propisování dražších energií do účtů domácností nešlo očekávat, že inflace v dohledné době pomine. Nejnovější data ovšem nehodnotíme ani jako mimořádně tragická. Kromě nákladů spojených s bydlením lze pozitivně vnímat další zpomalení inflace u potravin, kde pokračuje uklidňování situace nepřetržitě již od května a zdražování již téměř zastavilo. Úleva přichází i od pohonných hmot, byť zde je vzhledem k situaci na trhu s ropou výhled do blízké budoucnosti nevalný. Za méně příznivý signál naopak považujeme opětovné zrychlení inflace u ryze poptávkových kategorií, jako je odívání, obuv, stravování a ubytování. I zde je sice příčina pravděpodobně z velké části nákladového charakteru, ovšem evidentně se setkává s koupěschopnou poptávkou, což představuje živnou půdu pro další růst cen.

Na našem výhledu pro zbytek roku ovšem v tuto chvíli nemáme důvod nic měnit a nadále tak počítáme s inflací mezi 17 a 18 %, což by celoroční průměr mělo udržet v okolí 16 %. Budeme ovšem zvědavi na reakci České národní banky, jelikož se zdá, že právě poptávková inflace, která se již zdála být na ústupu, chytá druhý dech. To by v kombinaci s pokračujícím tlakem proti české koruně mohlo bankovní radu nakonec přimět k původně odmítanému dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Pro tuto chvíli ovšem nadále počítáme s jejich stabilitou a budeme společně s ČNB sledovat další ekonomická data.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

11. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2555 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál