Jan Vejmělek: Tuzemská inflace dále zpomaluje

Jan Vejmělek: Tuzemská inflace dále zpomaluje

Zatímco inflace v Maďarsku dále zrychluje, ta tuzemská podle nás zpomaluje. To z pohledu české koruny nebude příliš dobrá zpráva kvůli zhoršujícímu se úrokovému diferenciálu. Výraznějšímu oslabení ale nadále brání intervenční aktivita ČNB.

 

 

Důvěra malých podniků v USA zřejmě mírně klesla

Důvěra malých podniků v ekonomiku v USA podle tržního konsensu v září mírně klesla a atakuje nejnižší hodnotu za posledních 10 let, na kterou spadla v červnu. I malé americké firmy drtí drahé energetické vstupy pro výrobu, ale i napjatý trh práce a zvyšující se náklady na pracovní sílu. Na trh eura s dolarem se po včerejším americkém svátku vrátí obchodníci. Zelené bankovky budou kromě solidních ekonomických čísel podporovány i postavením dolaru jako měny bezpečného přístavu v situaci zvýšené geopolitické nejistoty v souvislosti s dalším vyostřením války Ruska na Ukrajině.

Z regionu se dnes dočkáme inflačních dat. Zatímco maďarská inflace dále rychle roste, u té české je již vrchol pár měsíců za námi. Tuzemské spotřebitelské ceny podle nás během září stagnovaly, po očištění o sezonnost však rostly stejným tempem jako v srpnu (+0,7 % m/m). K pokračujícímu meziměsíčnímu růstu spotřebitelských cen pravděpodobně přispívaly vyšší regulované ceny a ceny potravin, v obou případech odrážející mimo jiného drahé energie.

Významným zdrojem inflace zůstává jádrová složka, její dynamika se nicméně podle nás dále mírně snížila. V meziměsíčním vyjádření (po sezónním očištění) z 0,9 % na 0,7 %, v tom meziročním pak ze 14,7 % na 14,1 %. Pokles cen v září zaznamenaly pohonné hmoty, které meziměsíčně zlevnily v průměru o 4,1 %. Meziroční celková inflace tak ve výsledku podle nás pokračovala druhý měsíc v řadě v poklesu, ze srpnových 17,2 % na zářijových 17,0 %. Tržní konsensus naopak počítá se stagnací na srpnových 17,2 % y/y. Při naplnění našeho odhady by tak tržní sazby měly reagoval poklesem, horší úrokový diferenciál pak bude stát proti koruně. Jejímu výraznějšímu oslabení ale bude bránit intervenční aktivita ČNB.

Euro na úvod týdne slabší, s tím se svezla i koruna

Přes zhoršení situace na válečné frontě bylo včerejší obchodování na globálních trzích relativně klidné, když zavážil svátek ve Spojených státech. Kvůli zhoršení geopolitického rizika investoři preferovali americký dolar. Kurz eura k dolaru se tak včera dostal dokonce pod 0,97 USD/EUR. Euru samozřejmě nepomohlo další zhoršení Sentix důvěry investorů v eurozóně, a to na nejnižší hodnotu od května 2020.

Silněji dolar na globálním trhu se odrazil i ve slabších středoevropských měnách. Ve výrazném oslabování pokračoval maďarský forint, který včera opět posunul historicky nejslabší úroveň. Česká koruna oslabovala z otevíracích hodnot kolem 24,47 nad 24,50 CZK/EUR. Navíc nás mírně zklamala zveřejněná data z úřadů práce. Podíl nezaměstnaných za září vzrostl o desetinu procentního bodu na 3,5 %.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

11. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3552 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál