Evžen Korec: Náklady na bydlení ženou inflaci vzhůru až na 18 procent, o polovinu zdražily hlavně energie

Evžen Korec: Náklady na bydlení ženou inflaci vzhůru až na 18 procent, o polovinu zdražily hlavně energie

Náklady na bydlení v Česku se zásadně podílí na rostoucí inflaci. Ta podle dnešních aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v září meziměsíčně vzrostla o 0,8 procentního bodu na 18 procent. Inflace se tak stále pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních 30 let. Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským zářím o vysokých 16,4 procenta. Ceny nových bytů totiž vzrostly kvůli zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 5,2 procenta), vodného (+ 5,3 procenta), stočného (+ 6,4 procenta) a tepla a teplé vody (meziročně o 21,1 procenta).

Náklady na bydlení výrazně zvyšoval hlavně růst cen energií. Ceny elektřiny pro domácnosti podle ČSÚ v září vzrostly meziročně o 37,8 procenta, zemního plynu o 85,9 procenta, tuhých paliv o 55,8 procenta a tepla a teplé vody o 20,1 procenta. Náklady na energie tak z rodinných rozpočtů ukrajují stále větší podíl, bez ohledu na to, zda rodina bydlí ve vlastním nebo v nájmu.

Mnohem více zaplatí rodiny také za ostatní zboží a služby. Zásadní je zdražení pohonných hmot (+ 22,7 procenta), ale i základních potravin. Například mouka byla letos v září o 61 procent dražší než ve stejném měsíci loňského roku. Dražší je ale také například polotučné trvanlivé mléko (+ 50,1 procenta), drůbeží maso (+ 36,7 procenta) či máslo (+ 50,5 procenta). O 15,6 procenta jsou dražší i automobily. Ceny zboží letos v září v porovnání se stejným měsícem loňského roku podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 20,7 procenta, služby zdražily o 13,7 procenta.

Inflace po mírné srpnové pauze opět začala zásadně růst, přičemž vzhůru ji táhnou hlavně razantně vysoké ceny energií. Ty se v konečném důsledku propisují i do cen zboží a služeb, čímž jen přilévají olej do inflačního ohně. Na současný vývoj zásadně doplácí domácnosti i firmy. Rodinné rozpočty inflace zatěžuje v řádu tisícikorun, často i více. Lidé začínají více šetřit, což zase dopadá na firmy, kterým se snižuje odbyt zboží a služeb.

Vysoká inflace však neškodí jen lidem a firmám s nízkými rezervami, ale požírá i úspory. Osmnáctiprocentní inflace znamená, že z každých bezúročně uložených sto tisíc za rok zmizí 18 tisíc. Jednou z cest, jak své peníze ochránit, jsou nemovitosti. Ty nabízí bezpečné zajištění proti inflaci, protože jejich hodnota roste více, než inflace.

Na otázku, kdy inflační růst skončí, nelze nyní odpovědět. V současné turbulentní době lze totiž další vývoj předvídat jen stěží.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

11. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3974 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál