Martin Gürtler: Ekonomická data nadále podporují silný dolar

Martin Gürtler: Ekonomická data nadále podporují silný dolar

První polovina tohoto týdne byla ve znamení slábnoucí americké měny, ta druhá však přinesla obrat ve vývoji a dolar tak nakonec uzavírá týden mírně silnější. Zatímco v polovině týdne se jeho kurz vyšplhal až k paritě, dnes již byl oproti jeho začátku o necelého půl procenta silnější, když se pohyboval kolem 0,98 USD/EUR. Dolarové sazby tento týden vesměs rostly. Z hlediska makroekonomických dat globální trhy čekaly především na dnešní zveřejnění amerických statistik z trhu práce. Ty pouze potvrdily pokračující nedostatek pracovních sil v tamní ekonomice.

Počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru dosáhl v září 263 tis., oproti očekávání tedy o 8 tis. více. Očekávání předčila i míra nezaměstnanosti, která v USA klesla z 3,7 % na 3,5 %, zatímco se čekala stagnace na předchozí úrovni. Míra participace zůstává oproti předcovidovému období nadále nižší. Silná a zároveň proinflační data z amerického trhu práce jsou tak nadále významným argumentem pro další svižné zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Pro silnější dolar a slabší euro hovořily i tento týden zveřejněná data z evropského průmyslu. Předstihové PMI za září skočily v podstatě napříč celou Evropou, včetně ČR, pod 50 body, tedy v pásmu kontrakce. Hlouběji pod 50 bodů se navíc ponořil i celoevropský ukazatel pro oblast služeb. Obdobné ukazatele pro USA naproti tomu zůstávají bezpečně nad 50 body.

Česká koruna po většinu týdne posilovala a na jeho konci se obchodovala mírně nad 24,50 CZK/EUR. Oproti začátku týdne tak zpevnila o přibližně 0,3 %. Korunové sazby ve vleku těch dolarových mírně rostly. Tento týden byl bohatý na data z české ekonomiky, ta však významnější tržní reakci nevyvolala. Zatímco tuzemské maloobchodní tržby zklamaly, průmyslová produkce pozitivně překvapila. Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu nadále meziměsíčně klesaly. Oproti červenci byly nižší o 0,7 % a trend jejich snižování tak pokračoval již pátý měsíc v řadě.

Průmyslová produkce v srpnu vzrostla meziměsíčně o 0,8 %. Výroba v automobilovém průmyslu stagnovala, ostatním odvětvím zpracovatelského průmyslu se však dařilo. Celý zpracovatelský průmysl po červencovém poklesu o 0,8 % v srpnu zvýšil objem produkce meziměsíčně o výrazných 1,7 %. To je s ohledem na klesající poptávku po průmyslovém zboží a vysoké ceny energií velmi dobrý výsledek.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

7. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0452 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál