Ivan Bartoš: Zákon o veřejných dražbách konečně vstupuje do nového tisíciletí

Ivan Bartoš: Zákon o veřejných dražbách konečně vstupuje do nového tisíciletí

Stařičký zákon o veřejných dražbách má konečně nakročeno k tomu, aby se převlékl do moderního hávu a vydal se vstříc elektronizaci. Už totiž nestačí s dechem. Nový návrh zákona, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj, mu dodá nejen moderní tvář, ale hlavně ho přenese z dávnověku do současnosti.

„Nemohl jsem se už dívat na to, že pracujeme se zákonem, který pořádně nezná slovo elektronizace. Musíme ve všech oborech vystoupit z dávných devadesátek, které jsou v mnohých institucích stále nesmyslně přítomny, a konečně začít používat ty nejmodernější technologie. Proto přicházíme s novým návrhem zákona o veřejných dražbách, který nás zase o něco víc přenese do současnosti,” říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Nový zákon plně reaguje na fakt, že většina dražeb už probíhá elektronickou formou. MMR tedy odstranilo některé zbytečné a omezující požadavky kladené současnou legislativou. Zároveň výrazně zjednodušilo proces povinného zveřejnění dražebních dokumentů, a to díky modernímu informačnímu systému státní správy, takzvané Centrální evidenci veřejných dražeb.

Stávající systém z roku 2000 již naprosto neodpovídá současným standardům. Nový informační systém proces výrazně automatizuje zveřejňování informací, zjednodušuje a propojí seznam dražebníků se základními centrálními registry, jak odpovídá požadavkům 21. století. Zákon odstraňuje nesoulad stávající právní úpravy veřejné dražby s občanským právem a sjednocuje pravidla pro konání dražeb. Předkládaná úprava si klade za cíl především zjednodušit, zrychlit a modernizovat proces, jehož současná podoba pochází z přelomu tisíciletí a i vzhledem k postupující elektronizaci už nestačí aktuálním požadavkům.

Nový zákon současně nastavuje pravidla pro aukce a dražby, které byly dosud prováděny bez jasných pravidel mimo zákonnou úpravu veřejných dražeb. Od sjednocení pravidel si ministerstvo slibuje větší srozumitelnost a právní jistotu zúčastněných osob.

Za pozornost rovněž stojí související změna živnostenského zákona, v rámci níž se stávající koncesovaná živnost „Provádění veřejných dražeb dobrovolných“ přesune mezi živnosti vázané, čímž se stane pro podnikatele dostupnější.

 

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

7. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1817 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál