Ivan Bartoš: Více než miliardu posíláme do českých muzeí

Ivan Bartoš: Více než miliardu posíláme do českých muzeí

Nové expozice, revitalizace budov a depozitářů, restaurování sbírek i budování návštěvnických a edukačních center. Na to přispějí dvě nové výzvy Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) spravovaného Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, které se zaměřují na česká muzea. Celkem je pro ně připraveno více než 1,1 miliarda korun.

„Kdo se nepoučí z historie, je odsouzen ji opakovat. Podpora městských, krajských a státních muzeí je proto naprosto klíčová. Výzvy navíc přispějí k rozvoji udržitelného cestovního ruchu. Jedná se tak o další finance, prostřednictvím kterých podpoříme cestovní ruch, na který výrazně dopadá Putinova agrese na Ukrajině i dozvuky pandemie koronaviru,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že právě odolnost, udržitelnost a digitalizace cestovního ruchu je jednou z priorit MMR nejen během českého předsednictví Radě EU.

Výzva č. 33 je určena pro projekty na území méně rozvinutých regionů, výzva č. 34 pro projekty na území přechodových regionů.

33. výzva IROP má stanovenou částku z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) ve výši 684,1 milionů korun. Ve 34. výzvě IROP je připraveno 458,9 milionů korun z EFRR. Žádat mohou muzea a jejich zřizovatelé.

Informace k semináři pro žadatele a příjemce určenému pro vyhlášené výzvy je možné sledovat na webových stránkách IROP. Kategorie regionů naleznete na webových stránkách IROP.

Na výše uvedené výzvy bude navazovat 50. výzva IROP, která se zaměří na revitalizaci muzeí a podpoří integrované projekty realizované na území metropolitních oblastí (Pražská, Brněnská a Ostravská) a aglomerací (Českobudějovická, Hradecko-pardubická, Jihlavská, Karlovarská, Liberecko-jablonecká, Mladoboleslavská, Olomoucká, Plzeňská, Ústecko-chomutovská a Zlínská). Výzva bude cílit na žadatele z kategorie méně rozvinutých regionů a na žadatele z kategorie přechodových regionů. Pro žadatele z méně rozvinutých regionů bude připraveno 733 milionů korun a pro žadatele z přechodových regionů je určeno 332 milionů korun z EFRR. Vyhlášení ITI výzvy je plánováno na prosinec tohoto roku.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

7. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1788 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál