Jan Vejmělek: Příspěvek pro školáky pomohl tuzemským maloobchodním tržbám

Jan Vejmělek: Příspěvek pro školáky pomohl tuzemským maloobchodním tržbám

Domníváme se, že přes vysoké ceny tuzemské domácností v srpnu utrácely více, pozitivně to vidíme i u prodeje automobilů, kde se zájemci díky zlepšení situace v dodavatelských řetězcích dočkali dokončení svých objednaných modelů. Německé podnikové objednávky za září opět výrazně klesnou, z meziročního pohledu by se ale měl propad zmírnit. Během podzimu předpokládáme odražení se ode dna. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za předchozí týden potvrdí robustní situaci na tamním trhu práce.

 

Zápis z ECB odhalí diskusi na posledním zasedání

Z pohledu investorů do evropských instrumentů bude zajímavé sledovat dnešní zveřejnění zápisu z posledního jednání ECB. Na něm byly eurové sazby zvýšeny o 75 bb. To bylo sice v souladu s očekáváním, je ale otázkou, jakou roli sehrálo zvyšování úrokových sazeb u jiných centrálních bank, zejména Fedu, a na kolik aktuálně vysoká inflace, zejména pokud jde o dříve jasnou holubičí většinu v ECB. Po včerejších solidních meziměsíčních dynamikách německých exportů a hlavně importů za září se dnes dočkáme statistiky podnikových objednávek za stejné období. Zatímco situace v dodavatelských řetězcích se lepší, proti tomu stojí vysoké ceny energií a slabší poptávka z Číny. Obáváme se tak dalšího výrazného meziměsíčního propadu. Podzimní měsíce by měly být nejhorší, předpokládáme, že během nich bude dosaženo dna. Naproti tomu další povzbudivá zpráva by měla přijít z USA v podobě nízkého počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden. Bude se jednat o poslední dílčí statistiku před pátečním reportem ze zářijového trhu práce v USA.

Tuzemský statistický úřad dnes přinese statistiky tržeb v maloobchodě za srpen. I když domácnosti trápí vysoká inflace a všeobecné zdražování, srpnová data byla podle nás pozitivně ovlivněna jednorázovým příspěvkem pro školáky před zahájením školního roku. To se odrazilo i na spotřebitelském sentimentu. Důvěra domácností se zvedla. Jak již víme ze zářijového reportu, bylo to pouze dočasné. U prodejů automobilů se pozitivně projevilo zlepšení situace v dodavatelských řetězcích a dokončování rozpracované a mnohdy již prodané produkce.

Na finančních trzích se obáváme, že euro dnes příliš fundamentální podpory nedostane, zejména pokud se naplní naše obavy a německá čísla zklamou. Dolar naopak může cítit podporu díky očekáváním na zítřejší solidní data z tamního trhu práce. Náš výhled do konce roku počítá s tím, že dolar zůstane silný, kurz vidíme kolem 0,97 USD/EUR v závěru roku. Námi očekávané lepší maloobchodní tržby by mohly podpořit i korunu; ta navíc stále profituje z rizika přítomnosti centrálních bankéřů na trhu. V horizontu do konce roku ale koruně nevěříme, vnímáme rizika na její slabší straně.

Euru se včera na žádné frontě příliš nedařilo

Po úterní vlně optimismu, která se přehnala finančními trhy, byla již včera situace na trhu klidnější, euro své předchozí zisky korigovalo. Kurz USD/EUR se tak včera nad paritu nepodíval, naopak se během evropské seance od ní vzdaloval směrem k hladině 0,99, v průběhu amerického obchodování se kurz dostal dokonce pod ní. Euro nijak neprofitovalo ze zveřejnění solidní zářijové dynamiky německých exportů a hodně silných importů, což by dokazovalo oživení výrobní aktivity. Výsledkem ale bylo další snížení přebytku německého zahraničního obchodu.

Směrem k horšímu pak byl revidován PMI aktivity v německém sektoru služeb, což s sebou mírně stáhlo index za celou eurozónu. Naopak potěšil odpolední ADP report z amerického trhu práce za září. Odhad nových pracovních mít v privátním sektoru ukázal 208 tisíc, což bylo mírně nad tržním očekáváním. Zveřejněná data jsou tak příslibem pro páteční report z amerického trhu práce. Ten by měl kromě solidního počtu nových pracovních míst ukázat i na silný růst výdělků. Pozitivní dolarovou náladu pak podtrhl lepší index nálady z amerického sektoru služeb (ISM).

Proti euru se včera dařilo i regionálním měnám. Maďarskému forintu až odpoledne, což nestačilo na vymazání dopoledních ztrát. Polský zlotý během celého dne opatrně posiloval, aby nakonec v závěru seance oslabil poté, co tamní centrální banka překvapivě nezvýšila úrokové sazby. Vítězem regionu tak byla česká koruna, která si k euru polepšila. Tuzemská měna v odpoledních hodinách zamířila dokonce pod 24,50 CZK/EUR, ještě ráno se přitom kurz nacházel nad 24,55 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

6. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2011 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál