Jana Steckerová: Polská centrální banka zvedne úrokové sazby o dalších 25 bb

Jana Steckerová: Polská centrální banka zvedne úrokové sazby o dalších 25 bb

Americký zářijový ADP report ukáže na další solidní tvorbu volných pracovních míst. Větší hrozbou, než recese se tak v současné době zdá být roztočení mzdové spirály. Finální PMI v eurozóně a Německu žádné překvapení nepřinesou. Kvůli zhoršení nálady ve službách budou potvrzeny na úrovni hlouběji pod padesátkou. Polská centrální banka zvýší úrokové sazby o dalších 25 bb. Ani tím však utahování měnové politiky neskončí.

 

ADP report přinese 200 tis nových pracovních míst

Americký ADP report by měl podle očekávání trhu ukázat na vytvoření dalších 200 tisíc volných pracovních míst v soukromém sektoru. Trh práce tak zůstává napjatý, což by měla potvrdit i klíčová statistika Nonfarm Payrolls, která bude zveřejněná tento pátek. Spíše než nástup recese, tak obavy budí roztočení mzdové spirály. V tomto duchu se vyjadřovala i americká centrální banka, která je odhodlaná v boji s vysokou inflací pokračovat i za cenu vstupu americké ekonomiky do mírné recese.

V eurozóně budou zveřejněny finální indikátory PMI za září. Ty se zhoršily především v oblasti v oblasti služeb. Kompozitní indikátor by měl být potvrzen na 48 bodech, což by bylo konzistentní s mírně negativním růstem tamního HDP.

V regionu k jednacímu stolu zasedne polská centrální banka. Ta zřejmě zvýší klíčovou úrokovou sazbu o dalších 25 bb na rovných 7 %. Vzhledem k překvapivému růstu inflace v září (17,2 % y/y), výrazné mzdové dynamice (15,2 % y/y v červenci) a obavám z oslabení domácí měny předpokládáme, že polská centrální banka bude v utahování měnových podmínek pokračovat. Další utažení měnové politiky o 25 bb očekáváme v listopadu, o dalších 75 bb v Q1 23. Klíčová sazba by se tak měla dostat na úroveň 8 %, což by měl být vrchol současného cyklu. Toho by v tomto období měla dosáhnout i inflace. Polský zlotý by měl podle naší prognózy v následujících čtvrtletích mírně posilovat směrem k 4,55 PLN/EUR.

Euro těsně pod paritou

Evropské akciové trhy byly včera výrazně v zeleném, což zvedlo náladu i společné evropské měně. Ta se dostala těsně pod paritu na úroveň 0,99 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem byla o 1,25 % silnější. Z dat byly zveřejněny ceny průmyslových výrobců v eurozóně, které meziměsíčně vzrostly o 5 %, meziročně pak o 43,3 %. Dolaru odpoledne nepomohla data z trhu práce, kdy JOLTS Job Openings za očekáváním zaostaly.

Cena ropy brent včera stoupla o 2 dolary na 91 USD/barel. Obavy budí dnešní zasedání organizace OPEC, která bude diskutovat o snížení produkce o 1 milion barelů denně. Zároveň včera země G7 přijaly nové sankce na ruskou ropu. Cílit by měly na surovou ropu, motorovou naftu i na třetí produkty nižší hodnoty. Na druhou stranu ceny plynu pokračovaly ve svém poklesu. Měsíční forwardové ceny se nacházely na 162 EUR/MWh.

Společně s evropskou měnou měly tendenci posilovat i regionální měny. Nejvíce ze včerejší seance vytěžil polský zlotý, který posílil o 0,4 % na 4,81 PLN/EUR. Forint si na své konto připsal 0,1 % a posunul se na 418 HUF/EUR. Nejméně z úterního obchodování vytěžila česká koruna, která zůstala ve srovnání s předchozím dnem prakticky beze změny, tedy na úrovni 24,5 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4704 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál