Jana Steckerová: Euro těsně pod paritou

Jana Steckerová: Euro těsně pod paritou

Evropské akciové trhy byly dnes výrazně v zeleném, což zvedlo náladu i společné evropské měně. Ta se dostala těsně pod paritu na úroveň 0,99 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem byla o 1,25 % silnější. Z dat byly zveřejněny ceny průmyslových výrobců v eurozóně, které meziměsíčně vzrostly o 5 %, meziročně pak o 43,3 %. Dolaru odpoledne nepomohla data z trhu práce, kdy JOLTS Job Openings za očekáváním zaostaly.

Cena ropy brent dnes stoupla o 2 dolary na 91 USD/barel. Obavy budí zítřejší zasedání organizace OPEC, která bude diskutovat o snížení produkce o 1 milion barelů denně. Zároveň dnes země G7 přijaly nové sankce na ruskou ropu. Cílit by měly na surovou ropu, motorovou naftu i na třetí produkty nižší hodnoty. Na druhou stranu ceny plynu pokračovaly ve svém poklesu. Měsíční forwardové ceny se nacházely na 162 EUR/MWh.

Společně s evropskou měnou měly tendenci posilovat i regionální měny. Nejvíce z dnešní seance vytěžil polský zlotý, který posílil o 0,4 % na 4,81 PLN/EUR. Forint si na své konto připsal 0,1 % a posunul se na 418 HUF/EUR. Nejméně z úterního obchodování vytěžila česká koruna, která zůstala ve srovnání s předchozím dnem prakticky beze změny, tedy na úrovni 24,5 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

4. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.305 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál