Vít Hradil: Zpracovatelský sektor mezi mlýnskými kameny – náklady rostou, poptávka klesá

Vít Hradil: Zpracovatelský sektor mezi mlýnskými kameny – náklady rostou, poptávka klesá

Index nákupních manažerů z českého zpracovatelského sektoru vykázal v měsíci září výrazný pokles, když se ze srpnových 46,8 snížil až na 44,7 bodu. Tempo ochlazování výrobního sektoru tak předčilo i očekávání trhu, který počítal s výsledkem na úrovni 45,6 bodu. Jedná se o čtvrtý měsíc poklesu tohoto indexu v řadě.

České výrobní podniky reportují pokles samotné produkce i objemu nových zakázek, což jde primárně na vrub pokračujícímu zdražování, které již strana poptávky není ochotna či schopna akceptovat. Právě růst cen nákladů přitom po sérii pěti měsíců uklidňování v průběhu září opět zrychlil, primárně vlivem drahých energií. Varovný byl hlavně propad počtu zakázek, který se snížil nejsvižněji za poslední dva roky. Logicky se pak zhoršuje i výhled zpracovatelů do blízké budoucnosti, když se pod tíhou probíhajícího ekonomického ochlazení obávají dalšího poklesu poptávky i v nadcházejících měsících.

Aktuální data bohužel představují jen další dílek do mozaiky obtížných časů, které na české zpracovatele čekají. Podobně nevalné výsledky jako index PMI momentálně hlásí i průzkum ekonomické důvěry z dílny Českého statistického úřadu. Míra pesimismu sice ani u jednoho z indikátorů momentálně nedosahuje úrovní z horkých fází koronavirové pandemie, ovšem lze předpokládat, že bude dále narůstat. Hlavní rizika – tedy další růst nákladů na straně jedné a ochlazování poptávky na straně druhé – totiž dosud ani zdaleka nejsou zažehnána, ba spíše naopak. Spotřebitelský sentiment se nachází poblíž rekordních hlubin nejen v Česku, ale i v partnerských zemích.

S pokračující inflací přitom lze odhadnout, že se obrat k lepšímu nedá očekávat a v případě růstu nezaměstnanosti by se naopak mohla nálada domácností ještě dále zhoršit. Do nákladů firem se pak bude i nadále postupně propisovat růst cen energií, což se následně bude projevovat zdražováním napříč dodavatelskými řetězci. Již tak chatrné aktuální výsledky indexu PMI tak podle nás ještě dno ani zdaleka nepředstavují a očekáváme jejich další zhoršování. Úměrně tomu pak ochlazením bude procházet i samotný sektor zpracovatelského průmyslu.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

3. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2038 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál