Bohumil Trampota: Philip Morris ČR: Pokles podílu, výpadky produkce, růst nových technologií, stále vysoká dividenda

Bohumil Trampota: Philip Morris ČR: Pokles podílu, výpadky produkce, růst nových technologií, stále vysoká dividenda

Philip Morris ČR (PMČR) dnes reportoval své výsledky za první polovinu tohoto roku. PMČR oznámil meziroční růst čistého zisku o 5,8 % na 1,8 mld. CZK při tržbách 9,8 mld. CZK (10,4 % y/y). Pokles tržního podílu klasických cigaret téměř kompenzoval nárůst zahřívaných náplní. Pokles podílu jde také na vrub výpadkům dodávek materiálů, které způsobily přerušení produkce a změnu plánu výroby. Hospodaření za první polovinu roku naznačuje celkovou dividendu ve výši 1 350 CZK (hrubý výnos 8,1 %). Oznámená čísla jsou ve shodě s naším odhadem.

Celkové výnosy PMČR za první polovinu rok vzrostly o 10,4 % na 9,8 mld. CZK. V ČR se tržby zvýšily o 14,1 % na 5,9 mld. CZK vzhledem k růstu prodejů zahřívaných náplní a příznivému cenovému vývoji u klasických cigaret. Celkový kombinovaný tržní podíl se zvýšil o 7,9 % na 8,6 mld. ks kvůli nárůstu prodejů v příhraničních oblastech (loni byl trh omezen koronavirovými restrikcemi). Kombinovaný podíl PMČR se snížil na 39,9 % z 42,9 %. Za tím je pokles podílu cigaret na 27,9 % (31,4 % před rokem). Vzrostl naopak podíl tabákových náplní HEETS o 0,5 pb na 12,0 %. Je zde patrná migrace uživatelů z klasických výrobků na nové technologie.

Negativní vliv měly také problémy s dodávkami materiálů, které způsobily krátkodobé výpadky produkce. Na Slovensku vzrostl celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných náplní o 3,1 % na 3,6 mld. ks. Podíl PMČR je v meziročním srovnání jen mírně nižší a dosáhl 56,0 % (56,5 % před rokem). Podle očekávání došlo k poklesu podílu cigaret na 41,6 % z 44,4 %, což nicméně kompenzoval nárůst podílu nových technologií na 14,4 % z 12,1 %. Slovenské tržby za H1 22 jsou 113 mil. EUR (2,8 mld. CZK). Bez překvapení došlo k celkovému nárůstu odbytových a administrativních nákladů. Válka na Ukrajině ovlivní i výsledky v příštím roce. PMČR má do konce tohoto roku fixovány ceny plynu, který je hlavním zdrojem energie.

Od začátku příštího toku se dá tak čekat jejich zvýšení a společnost investuje do jiných zdrojů. Provozní zisk vzrostl v důsledků inflace o 1,5 % na 2,1 mld. CZK. Vzhledem k lepšímu finančnímu výsledku vzrostl čistý zisk o 5,8 % na 1,8 mld. CZK.

Dividenda: PMČR je trhem brán jako dividendová akcie. Obvykle mezi své akcionáře vyplácí celý nekonsolidovaný čistý zisk. Podle dosaženého zisku na akcii (667 CZK) za první polovinu roku to naznačuje finální dividendu ve výši zhruba 1 350 CZK. To by znamenalo hrubý dividendový výnos asi 8,1 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

29. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3197 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál