Olívia Lacenová: Po sérii zpráv o růstu cen plynu začínají konečně lepší časy?

Olívia Lacenová: Po sérii zpráv o růstu cen plynu začínají konečně lepší časy?

V poslední době jsme neslýchali nic jiného, než zprávy o zvýšování cen energií, včetně zemního plynu. Přestože její hodnota bude pravděpodobně ještě nějakou dobu pod tlakem, postupně se objevují i pozitivní zprávy o možném poklesu cen. Ačkoli hovoříme o horizontu několika let, představuje tato zpráva světlo na konci tunelu, které v dosavadních prognózách chybělo.

Očekává se, že ke snížení cen přispěje výstavba evropských terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG). Podle studie Energetického ekonomického institutu (EWI) Univerzity v Kolíně nad Rýnem, kterou si nechalo vypracovat německé sdružení Zukunft Gas, by snížení cen mohlo být reálné již v roce 2024, přičemž v případě alespoň částečného zapojení Ruska do obchodu by ceny mohly dosáhnout úrovně srovnatelné s rokem 2018 přibližně v roce 2026.
Snížení závislosti na Rusku

Není žádným tajemstvím, že se Evropa chce zbavit své současné závislosti na plynu z Ruska, a to i prostřednictvím USA. Studie odhaduje, že do roku 2030 by se mohla stát největším dodavatelem do EU. Podle EWI odebraly evropské země v loňském roce z 361 miliard metrů krychlových plynu z Ruska až 147 miliard, z Norska 82 miliard a z USA 22 miliard. V případě, že by se Rusko nakonec na odběru v EU nepodílelo, mohl by objem dovozu z USA již v roce 2026 činit přibližně 130 miliard m3. Význam Kataru, s nímž evropské země v současnosti jednají, by však měl být podle výsledků institutu omezen.

Bez Ruska ceny porostou

EWI neočekává, že by se velkoobchodní ceny plynu v severní Evropě vrátily na úroveň roku 2018, kdy byly v nizozemském obchodním uzlu Title Transfer Facility (TFF) v průměru nejnižší za posledních 20 let, pokud bude Rusko z obchodování zcela vyloučeno. Pokud by k tomuto scénáři došlo, očekává EWI návrat cen na úroveň roku 2021 do roku 2026 v případě nízké poptávky a do roku 2030 v případě vysoké poptávky. "Vzhledem k celosvětově klesající poptávce však lze do roku 2030 dosáhnout cenové úrovně roku 2018 i bez ruského plynu," uvedl na tiskové konferenci šéf asociace Timm Kehler.

Sjednocení cen

Rychlá výstavba terminálů LNG v Evropě by měla pomoci sjednotit ceny plynu v Evropě a Asii, uvedl dále Kehler. Podle údajů TFF činila cenová úroveň v roce 2018 24 eur za megawatthodinu a 54 eur za megawatthodinu v roce 2021, kdy byl celoroční průměr nejvyšší za posledních 2O let. Výstavbu terminálů LNG iniciovaly evropské země kvůli nejistotě dodávek z Ruska po vypuknutí války na Ukrajině a následných sankcích západních států vůči ruské velmoci. Zatímco v roce 2021 tvořily dodávky plynu plynovody do EU 75 %, v budoucnu by mohly klesnout na 40 %.

Aktuální pohyby cen

V současné době se cena futures kontraktu s dodávkou v říjnu 2022 podle TTF pohybuje kolem 185 EUR za megawatthodinu. Pro srovnání, v srpnu to bylo 346 EUR za megawatthodinu.

Skutečnost může být jiná

Je však třeba poznamenat, že ve své studii institut zkoumal různé možnosti scénáře s vysokou a nízkou poptávkou po plynu a s plnou, částečnou nebo neúčastí Ruska na obchodování v Evropě. Je proto důležité si uvědomit, že se jedná pouze o scénáře, jejichž skutečný vývoj bude nakonec záviset na skutečném vývoji cen, poptávky, ale také dovozní kapacity.

Zdroj informací

Olívia Lacenová, analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Datum

27. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1706 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál