Jaromír Gec: Spotřebitelský sentiment v USA se zlepšuje

Jaromír Gec: Spotřebitelský sentiment v USA se zlepšuje

Důvěra amerických spotřebitelů od Conference Boardu se v záři výrazně zvýšila. Ze srpnových 103,6 bodů vzrostla na 108 bodů, zatímco trhy očekávaly 104,5 bodů. Pokračovalo tak odeznívání prvotního silně negativního efektu války na Ukrajině. Rovněž investiční aktivita v zámoří zůstává poměrně odolná. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA v srpnu sice klesly o 0,2 % m/m. Hodnota objednávek kapitálového zboží bez letadel a vojenské techniky však vzrostla nejvíce od ledna, a to přes pokračující růst úrokových sazeb.

Představitelé Fedu pokračují v jestřábí rétorice. Prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová a její kolegyně z Clevelandu Loretta Mesterová uvedly, že k omezení inflace je zapotřebí další zpřísnění měnové politiky. Prezident atlantského Fedu Raphael Bostic dodal, že centrální banka má před sebou ještě kus cesty ke zkrocení inflace. Trhy tak stále očekávají nárůst sazeb o dalších 150 bb do konce prvního čtvrtletí 2023. V kombinaci se solidními daty z americké ekonomiky to pomáhá udržovat americký dolar v páru s eurem nadále bezpečně pod paritou (0,962 USD/EUR).

Maďarská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o 125 bb na 13 %, zatímco tržní konsenzus trhu činil 12,75 %. Ve svém vyjádření centrální banka uvedla, že se pravděpodobně jednalo o poslední hike v rámci současného cyklu zpřísňování měnové politiky. Přísnější měnové podmínky chce nicméně udržet po delší dobu a dále je podporovat stahováním likvidity. Na devizovém trhu v reakci na to forint posílil o zhruba 0,7 %, přestože tamní tržní sazby dnes naopak klesaly. Proti tomu koruna i polský zlotý k euru mírně ztrácely.

Zvýšená nervozita byla patrná na komoditních trzích. Německo vyslovilo podezření, že poškození plynovodu Nord Stream I, který slouží k přepravě ruského plynu do Evropy, bylo důsledkem sabotáže. Evropské ceny plynu po čtyřech dnech ztrát vzrostly o téměř 6 % a kolem 3 % si připsala i ropa Brent.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

27. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.104 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál