Bohumil Trampota: Colt: Růst výsledků v meziročním srovnání

Bohumil Trampota: Colt: Růst výsledků v meziročním srovnání

Colt CZ prezentoval za první pololetní téměř 20% nárůst prodaných výrobků. Celkové výsledy podstatně vzrostly v meziročním srovnání. Pozitivní je také plná konsolidace akvírovaného Coltu. Na výsledcích se projevuje mírné zpomalení poptávky v USA a nárůst nákladů. Vedení společnosti upravilo celoroční cíle na úrovni tržeb, co se týká zisku EBITDA je očekáváni beze změny. Ve srovnání s konsensem jsou výsledky bez překvapení.

Výsledky hospodaření: Colt prodal za první pololetí téměř 363 tis. zbraní. V meziročním srovnání je to růst o 19,2 %. Trh v USA spolu s Kanadou generoval 65 % celkových tržeb. Potvrzuje se tak silná poptávka v tomto regionu. Vzhledem k plnění kontraktu s Armádou ČR vzrostl podíl výnosů v tuzemsku na 8,2 % (2,9 % před rokem). V Evropě (kromě ČR) vzrostl podíl na celkových tržbách 12 % kvůli nárůstu prodejů ve střední a východní Evropě. Výnosy v Africe klesly o 93 %, protože se neopakovaly dodávky ozbrojeným složkám, naopak v Asii vzhledem k vyšší komerční poptávce i z řad ozbrojených složek.

Nicméně za samotný druhý kvartál je počet prodaných zbraní v meziročním srovnání o necelá tři procenta nižší. Důvodem je pravděpodobně pokles poptávky v USA (je stále na vysoké úrovni), na kterou dopadají inflační tlaky. Celkové kvartální výnosy kompenzoval nárůst prodejů v ČR (dodávky Armádě ČR) a Asii a nárůst jednotkových tržeb.

Upravený zisk EBITDA dosáhl v pololetí 1,8 mld. CZK, což znamená meziroční nárůst o téměř 50 %. Ve výsledcích se ale projevuje vysoký růst nákladů. Jednak je to dáno plnou konsolidací Coltu, nárůstem prodaných výrobků a inflací nákladových položek (materiál, energie). Čistý zisk za první polovinu roku je 1,2 mld. CZK, což je meziroční nárůst
o 44,3 %.

Zadlužení (čistý dluh / EBITDA) se proti konci minulého roku mírně zvýšil na 1,5x z 1,4x.

Celoroční cíle: Management Coltu upravil celoroční očekávání pro celkové tržby na 14,0-14,6 mld. CZK (předchozí 14,4-14,8 mld. CZK). Projekce zisku EBITDA je beze změn na 3,0-3,3 mld. CZK. Zmíněné inflační tlaky budou pokračovat. V tomto roce očekává Colt, že vzrostou zejména náklady na energie na 240 mil. CZK z 70 mil. CZK v minulém roce. To je ale již zahrnuto v aktuální celoroční projekci. V příštím roce dojde k dalšímu očekávanému růstu na 450 mil. CZK. To se bude společnost s největší pravděpodobností snažit kompenzovat nárůstem prodejních cen.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0533 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál