Jana Steckerová: Fed zvýší sazby o dalších 75 bazických bodů

Jana Steckerová: Fed zvýší sazby o dalších 75 bazických bodů

Americká centrální banka dnes zvýší úrokové sazby o 75 bb na úroveň 3,00-3,25 %. Vrcholu by současný cyklus zpřísňování měnových podmínek měl dosáhnout v prvním čtvrtletí příštího roku na 4,00-4,25 %. Fed zároveň zveřejní i svoji novou prognózu, včetně očekávané trajektorie vývoje úrokových sazeb. Ta by se pro příští rok měla posunout směrem nahoru. Z dat bude v USA zveřejněna statistika prodeje stávajících nemovitostí. Ty čeká další korekce. V eurozóně je kalendář prázdný. V regionu budou zveřejněny polské maloobchodní tržby.

 

Americké prodeje stávajících nemovitostí poklesnou

Podle našeho odhadu americká centrální banka na dnešním zasedání zvýší úrokové sazby o 75 bb. Objevují se i spekulace, že by mohlo dojít ke 100bodovému zvýšení, ačkoli v cenách takovýto krok plně zahrnutý není. Vzhledem k tomu, že Fed k tomuto rozhodnutí na minulých zasedáních nesáhl, nevidíme mnoho nových důvodů, proč by to měl udělat nyní. Ve zbytku roku pak podle nás bude tempo zpřísňování měnových podmínek zvolňovat. Na zasedání 2. listopadu očekáváme 50bodové zvýšení sazeb, 14. prosince pak 25bodové. V březnu příštího roku by se sazby měly dostat na úroveň 4,00-4,25 %, kde by měly setrvat až do konce roku. První snížení úrokových sazeb očekáváme až počátkem roku 2024. Fed dnes zároveň zveřejní i novou trajektorii výhledu úrokových sazeb. Předpokládáme, že medián se pro Q4 22 posune na 3,9 % a pro příští rok z 3,4 % na 3,9 %. Výhled by měl být prodloužen až do roku 2025, což bude zajímavé z pohledu rychlosti návratu úrokových sazeb na neutrální úroveň (2,5 %). Více v našem reportu na https://bit.ly/3dvOn3O.

Z dat budou v USA zveřejněny pouze srpnové prodeje stávajících nemovitostí. Ty meziměsíčně zřejmě poklesnou, ačkoli výrazně méně, než tomu bylo v červenci. Na americkém nemovitostním trhu se mísí několik faktorů. Stále platí, že klesající prodeje jsou spíše návratem k předkrizovým úrovním než signálem o výrazně se zhoršující situaci na trhu. Je nicméně pravda, že rostoucí úrokové sazby situaci nezlepšují. Zároveň ale stále pozorujeme nárůst zaměstnanosti v oblasti stavebnictví, což může souviset s rekonstrukcemi či pokračujícím zájmem o nerezidenční bydlení. Také není jasné, zda covidem spuštěný trend pořizovat dvojí či dokonce trojí bydlení bude pokračovat, či zda se domácnosti začnou nemovitostí zbavovat.

V Polsku bude zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb. Trh pro srpen očekává jejich meziměsíční stagnaci. Data z reálné ekonomiky budou velmi důležitá pro další rozhodování tamní centrální banky, která se nyní více obává zpomalení ekonomického růstu než inflačních tlaků. Ty podle jejího názoru budou slábnout s tím, jak bude klesat výkonnost domácí ekonomiky. Obavy budí předstihové indikátory, kdy polský PMI v srpnu propadl až na 40,9 bodu. Tempo zvyšování polských úrokových sazeb tak bude již zřejmě jen pozvolné. Jejich vrchol vidíme na 8 %.

Euro pod paritou

Během úterního obchodování se společná evropská měna vrátila pod paritu. Ztratila 0,5 % a v odpoledních hodinách se obchodovala za 0,997 USD/EUR. Před zasedáním Fedu, které se navíc zřejmě ponese v jestřábím tónu, mnoho impulzů pro posílení očekávat nelze. Z dat byly zveřejněny ceny německých průmyslových výrobců, které šokovaly meziměsíčním růstem o téměř osm procent a meziročním tempem 45,8 %. Za tímto vývojem stály ceny elektřiny a plynu, které byly ve srovnání s minulým měsícem o 24 % výše, meziročně pak o 168 %.

Kromě eura ztrácely i regionální měny. Česká koruna oslabila o 0,3 % na úroveň 24,59 CZK/EUR, polský zlotý pak o 0,4 % na 4,726 PLN/EUR. Ztrátám odolal pouze maďarský forint, který se držel kolem 399 HUF/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

21. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2576 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál