Jana Steckerová: Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb

Jana Steckerová: Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb

Americká centrální banka na svém středečním zasedání zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů. Začátkem listopadu by je podle naší prognózy měla zvednout o dalších 50 bb, v prosinci pak o 25 bb. Vrchol současného cyklu vidíme v Q1 23 na úrovni 4,00-4,25 %. Rizika jsou nicméně vychýlena směrem nahoru. První snížení úrokových sazeb očekáváme počátkem roku 2024. Trh uvolnění měnových podmínek vidí již v první polovině příštího roku. Důvodem jsou obavy z nástupu recese v roce 2023, které se ale, vzhledem k velmi silnému trhu práce, podle naší prognózy nenaplní.

Inflace v USA za srpen analytiky opět překvapila vyšším tempem. V meziročním vyjádření dosáhla 8,3 %, zatímco její jádrová složka stoupla na 6,3 %. Do konce roku by se sice měla dostat pod 7 %, je to ale dáno především cenami energií, jejichž vývoj je nejistý. Ceny ostatních položek spotřebního koše naopak dále rostou. Obavy budí především ceny nájemného, které jsou v meziročním srovnání o 5,5-6,0 % výše. V období, kdy byla inflace na 2 %, dosahoval jejich meziroční růst 3,0-3,5 %, u ostatních položek v průměru 1 %. Vzhledem k velmi utaženému trhu práce je zde navíc riziko rozběhnutí mzdové spirály. Fed tedy nemá jinou možnost než v utahování měnových podmínek pokračovat. Na nadcházejícím zasedání proto očekáváme další 75bodový „hike“. Objevují se i spekulace, že by mohlo dojít ke 100bodovému zvýšení. Vzhledem k tomu, že Fed k tomuto kroku na minulých zasedání nesáhl, nevidíme mnoho nových důvodů, proč by to měl udělat nyní. Ve zbytku roku pak bude tempo zpřísňování měnových podmínek zvolňovat. Na zasedání 2. listopadu očekáváme 50bodové zvýšení sazeb, 14. prosince pak 25bodové. V březnu příštího roku by se sazby měly dostat na úroveň 4,00-4,25 %, kde by měly setrvat až do konce roku.

První snížení úrokových sazeb očekáváme až počátkem roku 2024. Důvodem je očekávaná mírná recese tamní ekonomiky. Trh je v tomto ohledu skeptičtější, když první snížení úrokových sazeb vidí již v polovině příštího roku. Důvodem jsou obavy z nástupu recese. Výrazná inverze výnosové křivky mezi 2 a 10 lety indikuje, že trh očekává recesi již v první polovině příštího roku. Vzhledem k velmi dobré situaci na trhu práce se však domníváme, že k tomu nedojde. Mírnou recesi očekáváme až na počátku roku 2024.

Fed ve středu zároveň zveřejní i novou trajektorii výhledu úrokových sazeb. Předpokládáme, že medián se pro Q4 22 posune na 3,9 % a pro příští rok z 3,4 % na 3,9 %. Výhled by měl být prodloužen až do roku 2025, což bude zajímavé z pohledu rychlosti návratu úrokových sazeb na neutrální úroveň (2,5 %). Vzhledem ke slabé výkonnosti americké ekonomiky může být směrem dolů revidován výhled pro růst HDP. Zvýšení prognózy míry nezaměstnanosti nad 4 % by pak bylo konzistentní s očekáváním mírné recese. Pro finanční trhy bude zajímavá i následná tisková konference. Ta se zřejmě ponese v jestřábím tónu, čímž by mohla nahrát k posilování americkému dolaru. Zásadnější dopady na český devizový trh neočekáváme. Korunu zatím na stále relativně pevných pozicích drží přítomnost či hrozba přítomnosti České národní banky na devizovém trhu a na tom se pravděpodobně nic nezmění ani v nejbližším období.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

20. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2525 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál