Vít Hradil: Ceny v průmyslu letos poprvé poklesly

Vít Hradil: Ceny v průmyslu letos poprvé poklesly

Index cen českých průmyslových výrobců vykázal v srpnu meziměsíční pokles o 0,1 %, což bylo první zlevnění od prosince 2021. Podobně jako u nedávno zveřejněné spotřebitelské inflace, i ta průmyslová příjemně překvapila trh, který počítal naopak s růstem o 0,3 %. V meziročním srovnání ovšem celkový obrázek tak příznivě nevypadá, když ceny oproti loňsku vzrostly o 25,2 %.

Nejvýznamnějšího zlevnění jsme byli svědky u ropy, kde meziměsíčně ceny klesly o 8,1 %. Levněji je oproti červenci i u základních chemických látek a hnojiv (-4,5 %) či rostlinných a živočišných olejů a tuků (-4,0 %). Naopak další meziměsíční zdražení nastalo u strojů pro speciální účely (5,6 %), zemního plynu (5,4 %) a elektřiny (4,4 %). Meziročnímu srovnání pak dominuje taktéž zemní plyn (drtivých 111,3 %), ropa (69,5 %) a elektřina (65,5 %). Levnější oproti loňsku není zhola nic, když nejblíže se dostala elektrická osvětlovací zařízení, která zdražila „pouze“ o 0,9 %. Pokud přihlédneme k významu, který jednotlivé výrobní vstupy mají v nákladech výrobců, pak asi nepřekvapí, že meziroční zdražování je dominantně taženo oddílem elektřiny, plynu a páry, který do celkového výsledku přihodil 8,2 procentního bodu.

I u zemědělských výrobců došlo k meziměsíčnímu poklesu cen, konkrétně o 2,3 %, ovšem meziročně je i zde výrazně dráže (38,3 %). Stavební práce oproti červenci zdražily o 1,3 %, oproti loňsku pak o 13,4 %. Nejméně výrazný cenový skok pak zaznamenaly tržní služby pro podniky (0,8 % meziměsíčně a 6,5 % meziročně).

Inflace výrobců vykazuje momentálně podobné charakteristiky, jako inflace spotřebitelská. Po období dramatického cenového růstu je patrné znatelné uklidnění, když cenová dynamika zpomaluje téměř napříč odvětvími. Bohužel, stejně jako v případě spotřebitelů, i u výrobců toto nelze tvrdit v případě energií, které jako jediné žádné hmatatelné známky ochlazování nevykazují. Alespoň částečnou útěchou do nejbližší budoucnosti může být cena ropy, která za poslední měsíc poklesla o dalších 5 %, což se bude průběžně propisovat i právě do cen výrobců.

Ještě pozitivnějšího vývoje jsme pak byli svědky na evropském trhu se zemním plynem, který v uplynulém měsíci zlevnil o 16 %, byť jeho průsak do výrobních cen probíhá nelineárně v závislosti na smluvních ujednáních jednotlivých výrobců. Zdá se být ovšem jasné, že vrchol meziroční výrobní inflace (28,5 % v červnu letošního roku) máme již za sebou a následovat bude její pokles. Koncem roku by se mohla přiblížit do okolí 21 % a v průměru za celý letošní rok dosáhnout zhruba 24 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

16. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1832 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál