Martin Dozrál: Stavební produkce klesá, ceny některých materiálových vstupů začnou stagnovat

Martin Dozrál: Stavební produkce klesá, ceny některých materiálových vstupů začnou stagnovat

Stavební produkce podle Českého statistického úřadu v červenci reálně meziročně klesla o 2,7 %, což potvrzuje celkový trend snižování poptávky. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,2 % stavebních povolení méně, protože developeři začínají vyčkávat s novými projekty. Meziročně bylo zahájeno o 28,6 % bytů méně. Dokončeno bylo o 6 % bytů méně. Zpomalují se totiž dokončovací práce, protože na stavbách stále chybí pracovníci a materiál je drahý.

Informace z trhu ukazují, že maloobchodní tržby klesají průřezově skoro ve všech odvětvích. Konečných zákazníků chodí méně, my to pociťujeme u hobby marketů, kde se výrazně snižují nákupy. První týdny v září jsou dokonce horší než letní měsíce, kdy lidé byli na dovolených, po návratu bohužel nezačali nakupovat.

Jak vyplývá ze statistik ČSÚ, začíná se vydávat méně stavebních povolení, developeři, pokud nemusí, odkládají začátek stavby. Věří, že budou klesat ceny materiálů. Lidé, kteří financovali nové byty pomocí hypotéky, si nové byty nepořizují a vyčkávají.

Domnívám se, že ceny některých materiálů budou postupně klesat, navzdory drahým energiím. Neočekávám však, že to bude mít zásadní vliv na zlevňování koncových výrobků, jejich cena se bude spíše odvozovat od samotné zákaznické poptávky a jejího propadu. Pokud její pokles bude pokračovat ve stejném tempu, zdražování se nejprve zpomalí, pak zastaví a následně se začne rovněž zlevňovat.

Na jednu stranu jsme extrémně vytíženi s dodávkami a montováním dveří v developerských projektech a na druhou stranu nám prudce klesají tržby z prodeje v DIY řetězcích. Obchodníci, kteří mají mix zákazníků a částečně dodávají i do projektů mají zatím minimální poklesy. Do května jim obraty rostly, v červnu stagnovaly a od července mírně klesají.

Klesající počet stavebních povolení se u výrobce našeho typu projeví až v příštím roce, a to spíše v jeho 2. polovině, zatím stále podepisujeme nové projekty, kde máme letos rekordní kontraktaci. Ale ani tato rekordní čísla přímých dodávek developerům a stavebním firmám plně nenahradí ztrátu nákupní síly v hobby marketech, pokud se trh v posledním kvartále nenadechne a nezabrzdí se současný propad maloobchodních tržeb.

Zdroj informací

Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR

Datum

16. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1588 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál