Martin Gürtler: Poptávka amerických domácností i v srpnu zvyšovala maloobchodní tržby

Martin Gürtler: Poptávka amerických domácností i v srpnu zvyšovala maloobchodní tržby

Celkové maloobchodní tržby v USA pravděpodobně v srpnu klesly meziměsíčně o 0,1 %, a to hlavně vlivem výrazného poklesu cen pohonných hmot. Vývoj tržeb v rámci tzv. kontrolní skupiny by však měl nadále potvrzovat svižný růst poptávky amerických domácností. Zveřejněn v USA bude také srpnový vývoj průmyslové produkce, ta je během letních měsíců obvykle více volatilní a jinak tomu nebude ani letos. Směrodatnější tak bude až údaj za září. Na programu dnes původně bylo rovněž zasedání anglické centrální banky (BoE), z důvodu úmrtí královny Alžběty II. však bylo přesunuto na 22. září.

Zasedání anglické centrální banky je odloženo

V centru pozornosti dnes budou americké statistiky o srpnovém vývoji maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. Náš odhad pro celkové maloobchodní tržby je nízký, když po předchozí stagnaci čekáme jejich meziměsíční pokles o 0,1 %. Důvodem jsou ceny pohonných hmot, které v průběhu srpna prudce klesly a tlačily tak nominální objem maloobchodních tržeb směrem dolů. Pokles cen však na druhou stranu pravděpodobně částečně zvýšil spotřebu. Celkově předpokládáme, že tržby za prodej PHM se v USA v srpnu snížily meziměsíčně o 5-6 %. Prodeje automobilů po červencovém poklesu podle nás meziměsíčně stagnovaly. Náš odhad pro kontrolní skupinu maloobchodních tržeb, která se používá pro výpočet HDP, očekává stále svižný meziměsíční růst o 0,6 %. Kontrolní ukazatel nezahrnuje tržby za prodej pohonných hmot, automobilů a stavebních materiálů a lépe tak zachycuje fundamentální vývoj spotřebitelské poptávky, která by tak měla i nadále zůstat poměrně silná.

Odhadujeme, že růst americké průmyslové produkce v srpnu zpomalil. Meziměsíční dynamika by se měla snížit z červencových 0,6 % na 0,1 %. Důvodem by měl být především pokles výroby automobilů. Půjde však spíše o technickou záležitost spojenou se sezonním očištěním, když automobilky během července v USA běžně přistupují k servisním odstávkám a v srpnu následně výrobu opět rozjíždí. V prostředí dlouhodobých omezení výroby z důvodu chybějících komponent byl však letos tento jev méně patrný. Zatímco tak může být sezonně očištěný údaj průmyslové produkce za červenec nadhodnocený, v srpnu by mohlo naopak docházet k jeho podhodnocení. Směrodatnější tudíž bude až statistika za září.

V plánu dnes původně bylo také zasedání anglické centrální banky (BoE), z důvodu úmrtí královny Alžběty II. však bylo přesunuto na 22. září.

Evropský průmysl dusí vysoké ceny energií i klesající poptávka

Průmyslová produkce v eurozóně v červenci výrazně meziměsíčně poklesla a překonala již tak pesimistická očekávání. Meziměsíčně byla nižší o 2,3 %, zatímco se čekal pokles o 1,1 %. Z geografického hlediska zaznamenalo největší pokles Irsko (meziměsíčně o 18,9 %), které v posledních měsících vykazuje velké výkyvy průmyslové produkce. Důležitější je, že k meziměsíčnímu snížení výroby došlo ve třech ze čtyř největších ekonomik eurozóny, jmenovitě ve Francii (-1,5 % m/m), Španělsku (-1,0 % m/m) a Německu (-0,7 % m/m). V Itálii průmyslová produkce mírně vzrostla (0,4 % m/m), avšak po předchozích dvou výrazných poklesech. Na negativním vývoji v evropském průmyslu se podepisují vysoké ceny elektřiny a plynu, stejně tak i klesající globální poptávka po průmyslovém zboží, které zastiňují pokračující zmírňování problémů v dodavatelských řetězcích a normalizaci cen neenergetických komodit. Vlivem vysokých cen energií některé podniky již přistoupily k omezení či úplnému přerušení výroby.

Zveřejněna včera byla také řada čísel o cenovém vývoji. Inflace ve Velké Británii nepatrně v meziročním vyjádření klesla, z červencových 10,1 % na 9,9 % v srpnu. Na Slovensku naopak meziroční inflace dále vzrostla z 13,6 % na 14,0 %. Ceny průmyslových výrobců v USA se vyvíjely v souladu s očekáváními. Meziměsíčně došlo k v pořadí druhému poklesu, jeho tempo však bylo oproti předchozímu měsíci nižší (-0,1 % v srpnu po červencových -0,4 %). Meziroční růst průmyslových cen pak zpomalil z 9,8 % na 8,7 %. To však nic nemění na tom, že Fed bude pravděpodobně pokračovat ve svižném utahování měnové politiky. Po překvapivě silných číslech srpnové spotřebitelské inflace, hlavně tedy jádrové složky, již nyní finanční trh ve svých cenách plně zahrnuje další, v pořadí již třetí zvýšení úrokových sazeb o 75 bb na zasedání příští středu.

Po úterním výprodeji na americkém akciovém trhu a výrazném nárůstu dolarových úrokových sazeb po zveřejnění americké inflace došlo včera na finančních trzích k částečnému uklidnění situace. Během asijské a evropské seance sice akciové trhy ještě klesaly, když reflektovaly zmíněný vývoj v zámoří, trhy v USA však již včera otevíraly v zelených číslech. Amerických dolar se po celý den obchodoval oproti euru poblíž parity. Česká koruna k euru mírně posílila, k 24,52 CZK/EUR, stejně tak i polský zlotý. Maďarský forint naproti tomu výrazně ztrácel.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

15. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3778 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál