Vít Hradil: Přepište dějiny – meziroční inflace konečně poklesla

Vít Hradil: Přepište dějiny – meziroční inflace konečně poklesla

Česká inflace v meziročním vyjádření poprvé od května roku 2021 vykázala pokles, když po červencových 17,5 % v srpnu vykázala hodnotu 17,2 %. Došlo tak k prolomení 13-měsíční řady setrvalého růstu inflačních statistik. Ještě pozitivněji pak vypadá meziměsíční srovnání, které ukazuje, že se ceny oproti červenci zvýšily o „pouhých“ 0,4 %. To je po dlouhé době hodnota, kterou lze považovat za relativně „normální“, přičemž ještě o měsíc dříve činila značně abnormálních 1,3 %. Nejnovější data představují příjemné překvapení pro trh (ten čekal 17,7 %) i pro Českou národní banku (19,3 %).

Meziročnímu srovnání nadále dominuje oddíl stravování a ubytování, kde se ceny zvýšily o 24,1 %, následuje bydlení – včetně energií – s 22,9 % a potraviny (19,6 %). Pokud ovšem přihlédneme k vahám, které jednotlivé položky reálně mají v útratách českých domácností, pak zůstává nejproblematičtější kategorií již zmiňované bydlení, které do celkové inflace přihodilo 6,0 procentního bodu. V uctivém závěsu se drží potraviny (3,5pb) a doprava – kam spadají pohonné hmoty – s 2,0pb.

Meziměsíčně pak nejsvižněji zdražovalo stravování a ubytování (1,5 %), rekreace a kultura (1,1 %) a alkoholické nápoje a tabák (0,9 %). Poprvé od prosince roku 2020 pak naopak zlevnila doprava (-0,4 %) a uklidňování je patrné ve většině sledovaných kategorií. Samotné pohonné hmoty byly oproti červenci levnější dokonce o 9,8 %. Právě doprava pak sehrála nejvíce pozitivní úlohu v celkovém výsledku, když vzhledem k jejímu zlevnění i důležitosti v českých peněženkách snížila celorepublikovou meziměsíční inflaci o 0,3 procentního bodu. Naopak bydlení ji tlačilo nejvýznamněji nahoru, konkrétně o 0,2pb.

Nejnovější data potvrzují nadějný trend, který pozorujeme již od května letošního roku, kdy meziměsíční tempo zdražování inflace poměrně svižně klesá. Překvapením se ovšem stal srpen v tom ohledu, že tento trend ještě zesílil a to dokonce do té míry, že dokázal snížit i meziroční statistiku, což se stalo poprvé od května roku 2021. Do značné míry to přitom lze přičíst razantnímu uklidnění na trhu s pohonnými hmotami. Právě zde lze pak počítat s tím, že ani v nejbližší době k cenovému dramatu nedojde, což by mělo na celkovou inflaci působit příznivě. Totéž platí i o potravinách, kde taktéž dochází k hmatatelnému uklidnění a vzhledem k vývoji na globálních trzích se zemědělskými komoditami je i zde zaděláno na lepší časy.

V neposlední řadě pozorujeme ochlazování cenové dynamiky i v typicky „poptávkových“ oddílech, jako je například rekreace a kultura, což reflektuje zhoršování spotřebitelské nálady a pokles reálné kupní síly. Vyhráno ovšem dosud nemáme a to primárně z důvodu pokračujícího dramatu na energetickém trhu. Z něj se i v nejbližších měsících budou inflační tlaky do celkové statistiky propisovat jak napřímo – tedy v oddíle bydlení, kde budou čím dál více domácnostem končit výhodné fixace z minulosti – tak i zprostředkovaně skrze rostoucí náklady v podnikatelské sféře. Přesto se zdá být pravděpodobné, že obávané „dvacítky“ česká inflace nedosáhne, po zbytek roku by se mohla udržet v okolí 17 % a v průměru za celý rok jen mírně přesáhnout metu 15 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

12. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3873 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál