Evžen Korec: Náklady na bydlení jsou stále extrémně vysoké, celková inflace se pořád drží příliš vysoko

Evžen Korec: Náklady na bydlení jsou stále extrémně vysoké, celková inflace se pořád drží příliš vysoko

Náklady na bydlení v Česku pokračují v meziročním výrazném růstu a zásadně se podílí na růstu celkové inflace. Ta podle dnešních aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu meziročně sice nepatrně klesla o 0,3 procentního bodu na 17,2 procenta, meziměsíčně ale vzrostla o 0,4 procenta. Inflace se stále pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních 30 let. Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským srpnem o vysokých 18 procent. Ceny nových bytů totiž vzrostly v důsledku zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 5,1 procenta), vodného (+ 5,3 procenta) a stočného (+ 6,4 procenta).

Náklady na bydlení výrazně zvyšoval hlavně růst cen energií. Ceny elektřiny pro domácnosti podle ČSÚ v srpnu vzrostly meziročně o 34,6 procenta, zemního plynu o 61,4 procenta, tuhých paliv o 45,8 procenta a tepla a teplé vody o 20,1 procenta. Náklady na energie tak z rodinných rozpočtů ukrajují stále větší podíl, bez ohledu na to, zda rodina bydlí ve vlastním nebo v nájmu.

Výrazně více zatíží rodinné rozpočty také platby za ostatní zboží a služby. Zásadní je zdražení pohonných hmot (+ 28,3 procenta). Pohonné hmoty však v srpnu meziměsíčně zlevnily o zhruba deset procent, právě to stálo za nepatrným poklesem celkové inflace. Naopak základní potraviny pokračují v růstu. Například mouka byla letos v červenci o 64,2 procenta dražší než ve stejném měsíci loňského roku. Dražší je ale také například polotučné trvanlivé mléko (+ 48,7 procenta), drůbeží maso (+ 33,7 procenta) či oleje a tuky (+ 49,8 procenta). Ceny zboží letos v srpnu v porovnání se stejným měsícem loňského roku podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 19,6 procenta, služby zdražily o 13,5 procenta.

Růst inflace po dlouhých třinácti měsících poprvé zastavil. Zdánlivě pozitivní zpráva ale nutně neznamená, že došlo k nějakému zásadnímu obratu. Situace stále zůstává velmi nepřehledná a turbulentní, takže se žádný další vývoj nedá spolehlivě odhadnout. Stačí jedna negativní zpráva z energetického trhu a máme tu další růst inflace. Přílišný optimismus proto není na místě.

I proto, že současné velmi vysoké začne čím dál více dopadat na domácnost i firmy. Mnohým začnou v nejbližších týdnech chodit dopisy od dodavatelů energií s nedoplatky, které mohou být pro spoustu lidí i společností likvidační. Navíc pomalu začíná topná sezona, která se bez vyšší spotřeby energií neobejde. Pokud k tomu přidáme zásadní zdražování základních potravin a služeb, dostaneme hodně nebezpečný koktejl. Není otázkou, zda se z něj neotrávíme, ale jak moc bude otrava bolet. Už dříve napjaté rozpočty domácností a hlavně menších firem tuto otravu nemusí ustát vůbec.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

12. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3821 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál