Jana Steckerová: ECB pomohla euru zpět nad paritu

Jana Steckerová: ECB pomohla euru zpět nad paritu

Tento týden byl nabitý událostmi. V Česku byl zveřejněn vývoj červencové průmyslové produkce, zahraničního obchodu, stavebnictví i maloobchodních tržeb. Všechny indikátory potvrdily, že česká ekonomika míří do mělké recese. Průmysl a zahraniční obchod se pokoušela zachraňovat výroba a export automobilů, na vykompenzování zhoršení v ostatních kategoriích to ale nestačilo. Mírný nárůst vykázal i podíl nezaměstnaných osob, který v srpnu stoupl na 3,4 %.

Koruna se po celý týden pohybovala v pásmu 24,50-24,65 CZK/EUR. Ke stabilitě jí stále pomáhá přítomnost České národní banky na devizovém trhu. Ta na její obranu od května do července uzavřela spotové operace ve výši 20,5 mld. EUR, což představuje zhruba 13 % celkových devizových rezerv. Vzhledem ke zmenšujícímu se úrokovému diferenciálu vůči eurozóně předpokládáme, že ČNB bude muset na podporu koruny intervenovat i nadále. Diferenciál se u dvouletých swapů od července snížil z 6 pb na aktuální 4,4 pb. Vzhledem k očekávánému vývoji eurových sazeb bude tento trend zřejmě pokračovat.

Ze zbytku regionu stojí za zmínku zasedání polské centrální banky, která zvýšila sazby o 25 bb na 6,75 %. Trh ale s tímto krokem počítal, a tak polská měna byla po celý týden poměrně stabilní v pásmu 4,70-4,74 PLN/EUR. Vrchol současného cyklu zpřísňování měnových podmínek vidíme na úrovni 8 %.

Ve zvyšování úrokových sazeb tento týden pokračovala i Evropská centrální banka. Ta jednomyslně zvedla úrokové sazby o 75 bb. Potvrdila také, že v takovýchto krocích plánuje pokračovat. Tržní očekávání se tak posunula ještě o něco výše, takže nyní do konce roku vidí utažení měnových podmínek o dalších 125 bb. Naše prognóza předpokládá do konce roku dva 50bodové „hiky“ (v říjnu a prosinci). V roce 2023 pak trojí 25bodové zvýšení depozitní sazby a dvojí u zbylých dvou sazeb. Vyznění zasedání ECB pak pomohlo společně evropské měně dostat se nad paritu. Data, která přicházela z eurozóny, přinášela smíšený obrázek. Finální PMI byly v Německu revidovány výrazně směrem dolů, což sebou pod 50bodovou hranici vzalo i indikátory za celou eurozónu. Výrazným poklesem nepotěšily ani německé tovární objednávky.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

9. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.326 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál