Jaromír Gec: ECB podle očekávání zvýšila sazby o 75 bb

Jaromír Gec: ECB podle očekávání zvýšila sazby o 75 bb

ECB dnes jednomyslně zvýšila úrokové sazby o 75 bb. Potvrdila také, že bude následovat několik dalších takových kroků. Přesný počet ani rozsah budoucích hiků pochopitelně ECB neuvedla, pouze tradičně zopakovala, že to bude záležet na nových datech a že dnešní zvýšení o 75 bb není „novou normou". Podrobnosti ohledně taktiky kvantitativního utahování, případně nástrojů zaměřených na zabránění fragmentace dluhopisového trhu členských států, v prohlášení nebyly obsaženy. Představena byla také nová makroekonomická prognóza, která byla podle očekávání přehodnocena převážně ve stagflačním směru.

Ekonomika eurozóny by podle ní měla letos vzrůst o 3,1 % (v červnu 2,8 %) a v příštím roce o 0,9 % (v červnu 2,1 %). Výhled HICP inflace byl naopak zvýšen pro letošní rok z 6,8 % na 8,1 % a v roce 2023 z 3,5 % na 5,5 %. Na tiskové konferenci prezidentka Lagardeová uvedla, že byl připraven také zátěžový scénář obsahující zastavení dodávek ruského plynu, který se již začal částečně zhmotňovat. V tomto scénáři by podle ECB HDP v eurozóně v příštím roce poklesl o 0,9 %. Inflace by naopak byla v roce 2023 o 1,4 pb vyšší (6,9 %).

Tuzemský podíl nezaměstnaných osob v srpnu lehce vzrostl na 3,4 %, zatímco se očekávalo jeho setrvání na červencových 3,3 %. Počet uchazečů o zaměstnání se po sezónním očistění zvýšil na 254 tisíc, což bylo o 11 tisíc více než v červenci. I přes příliv uprchlíků z Ukrajiny český trh práce zůstává napjatý. Dle úřadu práce jich v Česku od února bylo zaměstnaných o téměř 46 tisíc více. Celkově nezaměstnanost podle našeho názoru již dosáhla svého dna a v závěrečných měsících letošního roku může mírně stoupat. Předstihové indikátory však vyznívají smíšeně. Zatímco PMI indikuje, že firmy již menší objem zakázek řeší i snižováním zaměstnanosti, konjunkturální průzkum Evropské komise pro nejbližší měsíce stále naznačuje mírný nárůst zaměstnanosti.

Euro se dnes v páru s dolarem nejprve podívalo nad paritu, po tiskové konferenci ECB a poměrně jestřábím vyjádřením šéfa Fedu Powella se nicméně opět vrátilo pod ní. Powell ujistil, že boj s inflací bere Fed vážně a přijímá odpovědnost za doručení cenové stability. Zároveň uvedl, že je podle něj nutné jednat důrazně. Trhy se v reakci na to zase o něco více přiblížily k plnému zacenění 75bodového hiku pro nadcházející zasedání 21. záři. Také v tržních sazbách v eurozóně se v průběhu dneška začalo odrážet výraznější zpřísňování měnové politiky ze strany ECB. Na zbývajících dvou zasedáních do konce roku trhy dnes odpoledne očekávaly růst úrokových sazeb ECB o dalších 125 bb. V prvním čtvrtletí potom vidí jejich nárůst o dalších přibližně 50 bb. Od včerejška tedy vzrostlo očekávání ohledně velikosti nárůstu sazeb pro Q4 22 i Q1 23 o zhruba 25 bb. Ve středoevropském regionu dnes mírně oslabil polský zlotý i koruna, naopak maďarský forint lehce korigoval včerejší výrazný zisk, který souvisel se zprávami o zvýšeném úsilí tamní vlády o odblokování EU fondů.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2451 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál