Jana Steckerová: Odhad HDP v eurozóně bude revidován mírně směrem nahoru

Jana Steckerová: Odhad HDP v eurozóně bude revidován mírně směrem nahoru

Červencový deficit amerického zahraničního obchodu by měl být ve srovnání s červnem o deset miliard dolarů nižší, což by přispělo k solidnímu růstu HDP ve třetím čtvrtletí. Zpřesněný odhad HDP pro eurozónu zřejmě přinese mírnou revizi směrem nahoru. I zde vyhlídky pro toto čtvrtletí zůstávají povzbudivé. V Polsku k jednacímu stolu zasedne tamní centrální banka. Ta podle našeho odhadu zvýší klíčovou úrokovou sazbu o 25bb.

 

 

Polská centrální banka mírně zvýší úrokové sazby

Americké importy v minulých měsících navýšila vykládka zboží z lodí, které delší dobu poblíž hlavních přístavů na tuto možnost čekaly. Situace v přístavech se ale již zlepšila, což by mělo vést k normalizaci importů do USA. Deficit zahraničního obchodu za červenec by tak měl být ve srovnání s červnem o 10 miliard dolarů nižší. Pokud se v následujících dvou měsících stabilizuje, byl by vývoj zahraničního obchodu příslibem služného růstu HDP v Q3 22.

V eurozóně bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP za Q2. Ten podle dostupných údajů bude revidován o desetinu nahoru na 0,7 % q/q. Zároveň se dozvíme i strukturu růstu, která by měla potvrdit dobrou kondici korporací a jejich ochotu investovat a najímat nové pracovníky i relativní odolnost domácností vůči současnému inflačnímu šoku. Spotřeba domácností i investice by tedy k růstu měly přispět kladně, naopak příspěvek zásob a čistých exportů bude zřejmě mírně záporný. Vyhlídky zůstávají příznivé i pro třetí čtvrtletí. Ve čtvrtém kvartále však již vidíme nulovou mezičtvrtletní dynamiku HDP.

V Polsku zasedne k jednacímu stolu tamní centrální banka. My i finanční trhy očekáváme zvýšení o 25 bb na 6,75 %. Inflace by dle prognózy centrální banky měla dosáhnout svého vrcholu až v Q1 23. Polská ekonomika ale ve druhém čtvrtletí mezikvartálně poklesla o 2,3 %, přičemž další zpomalení indikují i zveřejňovaná data. Zpřísňování měnové politiky tak může být méně razantní, než jsme původně očekávali. Vrchol cyklu vidíme na úrovni 8 %

Euro pod úrovní 0,99 USD/EUR

Společná evropská měna v úterý oslabila o 0,5 % a dostala se na hladinu 0,988 USD/EUR. Kromě energetické krize důvod k optimismu nezadaly ani německé tovární objednávky, které poklesly výrazněji, než se čekalo. Další impulzy by euru mohlo přinést až čtvrteční zasedání ECB, kde však centrální banka bude muset čelit dilematu zvýšit úrokové sazby více a zabojovat proti vysoké inflaci i podpořit evropskou měnu, či chránit jižní křídlo eurozóny před výrazným růstem výnosů dluhopisů.

Kurz koruny zůstal včera ve srovnání s předchozím dnem beze změny, když se v odpoledních hodinách obchodoval kolem úrovně 24,60 CZK/EUR. Dopoledne zveřejněné výsledky červencové průmyslové produkce, zahraničního obchodu a stavebnictví potvrdil zhoršování kondice domácí ekonomiky. Situaci zachraňovala vyšší výroba a vývoz automobilů, převážit ale horší situaci v ostatních sektorech a drahý dovoz ropy a zemního plynu, navíc ve vyšších objemech, nedokázala. Ostatní regionální měny si včera připisovaly zisky. Maďarský forint zpevnil o 0,5 % na 402,5 HUF/EUR, polský zlotý o 4,718 na PLN/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

7. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.218 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál