Jiří Mesároš: Investice při vysokých hodnotách inflace

Jiří Mesároš: Investice při vysokých hodnotách inflace

Inflace sžírá úspory nejvyšším tempem od roku 1993. V červenci dosáhla už 17,5 %. Existuje ale způsob, jak současné situace využít ve svůj prospěch a za pár let z dnešní inflace těžit.

Výše úroků na spořicích účtech v bankách se v průběhu roku mění. V tomto období se úroky pohybují mezi čtyřmi a pěti procenty, ale před rokem jen málokde přesáhly jedno procento.

Úroky, které banky nabízí, se obvykle odvíjí od základní úrokové sazby, kterou určuje centrální banka, a ta zase závisí na výši inflace. Jakmile inflace klesne směrem k inflačnímu cíli ČNB (dvě procenta), základní úroková sazba a s ní i úroky na spořicích účtech opět klesnou pod jedno procento.

Na aktuálních úrocích tedy nikdy nelze vydělávat, protože jsou variabilní a budou neustále pod mírou inflace, ať už bude jakákoli.

Stejně variabilní jsou i výnosy státních protiinflačních dluhopisů, které majitelům každý rok vynesou přesně tolik, kolik bude roční míra inflace. V letošním roce se bude úrok pohybovat kolem pěkných patnácti procent, ale až inflace klesne na tři procenta, vynesou právě jen ta tři procenta. Dnes jsou zajímavé (tedy, dokud je ministerstvo financí nepřestalo nabízet), ale za dva tři roky jejich atraktivita výrazně poklesne.

Zaměřte se na fixní výnosy

Klíčem k úspěšné investici, nebo účinné ochraně před znehodnocením úspor či kapitálu je vybrat si v době vysoké inflace produkt s fixním výnosem. Jednou z možností mohou být korporátní dluhopisy. Jejich výnosy se dnes pohybují mezi deseti a dvanácti procenty, takže inflaci zcela nepokryjí, ale pokud je investor nakoupí v současné době, stejných deset – dvanáct procent budou vynášet i za čtyři roky, až bude inflace zase kolem dvou procent. A je zřejmé, že pak se bude jednat o jednu z nejvýhodnějších investic.

Za čtyři roky totiž budou emitenti „nových“ korporátních dluhopisů nabízet třeba už „jen“ šest sedm procent, ale dnes nakoupené dluhopisy si udrží současných dvanáct procent.

Jedná se o podobnou situaci, kdy si klient v roce 2020 vzal hypotéku se sazbou 1,5 procenta a fixací na deset let. Dnes z této situace výrazně profituje. To je klíčový rozdíl mezi fixními a variabilními výnosy. V případě korporátních dluhopisů je ale „fixace“ platná po celou dobu, respektive až do splatnosti.

„Mohu potvrdit, že výnosy korporátních dluhopisů emitovaných v letošním roce jsou výrazně vyšší než v minulých letech. Dokonce nejvyšší od vzniku našeho portálu v roce 2014. Emitenti si uvědomili, že v době vysoké inflace dokážou investory zaujmout jen dvoucifernými výnosy, ale jsem si jistý, že až se situace uklidní, výnosy nově nabízených dluhopisů zase klesnou někam pod osm procent,“ říká Ing. Jiří Mesároš z expertního portálu Dluhopisy.cz s tím, že výnosy již emitovaných dluhopisů už se samozřejmě nezmění. Vysoký fixní výnos a dlouhá splatnost mohou být v současné situaci pro investory dobrým vodítkem.

Po čem sáhnout?

Z konkrétních emisí lze jmenovat například dluhopisy výrobce masových konzerv Alemar Food Group, které nejenže vynáší jedenáct procent, ale navíc jsou splatné až v dubnu 2026, takže jejich vysoký úrok bude vynášet po vůbec nejdelší dobu.

Zdroj informací

Ing. Jiří Mesároš z expertního portálu Dluhopisy.cz

Datum

5. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2094 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál