Jan Vejmělek: Meziměsíční německá inflace v srpnu zpomaluje

Jan Vejmělek: Meziměsíční německá inflace v srpnu zpomaluje

Předběžná srpnová data německé inflace ukážou na zpomalení meziměsíční dynamiky, v meziročním vyjádření ale dále roste. A právě růst spotřebitelských cen, zejména ve složce energií, bude hlavním důvodem dalšího zhoršení ekonomické důvěry v eurozóně, jak odhalí srpnová čísla. Naopak ve Spojených státech čekáme zlepšení spotřebitelské důvěry, a to hlavně ve světle levnějších pohonných hmot. Zpřesněné tuzemské statistiky potvrdí zpomalení růstu české ekonomiky. Maďarská centrální banka pak přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

 

Tuzemská ekonomika rostla v Q2 hlavně díky autoprůmyslu

Srpnová předběžná data německé inflace ukážou na zpomalení meziměsíční dynamiky, ve srovnání s konsensem se ale obáváme celkově vyšších čísel. Pokles cen pohonných hmot nebude schopen vykompenzovat dražší energie a plyn. Z meziročního pohledu nám tempo růstu dále zrychlí, z červencových 8,5 % na námi očekávaných 8,9 % za srpen. Vysoká inflace nahlodává náladu spotřebitelů i firem v eurozóně, jak potvrdí srpnový průzkum Evropské komise. Nicméně se srovnání s tím, co naznačují PMI, by měl být výsledek méně pesimistický a poukázat na sice minimální, přesto ekonomický růst (ve výši 0,1 % q/q). Naproti tomu americká spotřebitelská důvěra dle Conference Boardu během srpna zřejmě solidně vzrostla, a to hlavně díky markantnímu snížení cen pohonných hmot zaznamenanému v první polovině měsíce. Zejména rozdíl mezi předstihovými indikátory v USA a eurozóně by pro dnešek nahrával dolaru. Důležité ale bude to, jak nakonec dopadne zmiňovaná německá inflace a jaká bude reakce eurových úrokových sazeb.

Statistiky národních účtů za Q2 22 potvrdí, že česká ekonomika zaznamenala mezičtvrtletní růst o 0,2 %, což znamená významné zpomalení z +0,9 % q/q vykázaných za Q1 22. Obáváme se zejména negativního dopadu spotřeby domácností ve světle vysoké inflace. Naopak pozitivně by měl díky odeznívání potíží ve výrobním řetězci přispět automobilový průmysl. To by se mělo odrazit jak v pozitivním příspěvku čistých exportů, tak i ve vyšší investiční aktivitě. Nicméně druhé čtvrtletí je již dávno za námi, druhá polovina roku bude ve znamení recese a mezičtvrtletních poklesů reálného HDP. Díky úspěšnému prvnímu pololetí ale vykážeme za celý letošní rok hospodářský růst ve výši 2,5 %. Nepředpokládáme, že by tato data nějakým zásadním způsobem ovlivnila kurz koruny. Ta by dnes mohla získat podporu od úrokových sazeb, které budou dohánět včerejší vzestup svých eurových protějšků.

Euro zpět nad paritou. Na jak dlouho?

Úvodní den nového pracovního týden byl poznamenán svátkem ve Velké Británii a zavřenými trhy v Londýně. To se podepsalo na minimální aktivitě, zejména na středoevropských trzích. Euro proti dolaru včera lehce posilovalo podpořeno výraznějším vzestupem úrokových sazeb. Ty těžily zejména z ostrého víkendového vyjádření některých představitelů ECB, pokud jde o další vývoj eurových úrokových sazeb. Kurz společné evropské měny se tak včera opět přehoupnul zpět přes paritu. Na silnější euro lehce reagoval zlotý a forint, koruna byla včera naprosto stabilní, když se její kurz vůči euru držel těsně pod 24,60 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

30. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1588 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál