Lucia Žárská: Výsledky čínských společností se zhoršily

Lucia Žárská: Výsledky čínských společností se zhoršily

Obavy ze sbližování Číny s Ruskem rostou a investoři se obávají možné izolace od světové ekonomiky. Dalším negativním faktorem je rostoucí počet důkazů, že varianta Omicron je hnacím motorem opakující se epidemie COVID-19 v Číně. Hrozba přísných omezení vyvolala u investorů obavy z negativního dopadu na ekonomiku, výdaje a problémy dodavatelského řetězce. Všechny tyto aspekty ovlivňují výsledky nejdůležitějších čínských společností a my o nich dnes budeme hovořit podrobněji.

 

Zpomalující se hospodářský růst v Číně

Rozhodujícím faktorem růstu čínské ekonomiky bude rozvoj technologické soběstačnosti a zelené revoluce, jako jsou polovodiče, elektromobily a obnovitelné zdroje energie, které můžeme označit za méně náchylné k regulačním rizikům. Národní hospodářství Číny vzrostlo ve druhém čtvrtletí meziročně pouze o 0,4 %. Investiční banky by také mohly zmírnit své prognózy růstu druhé největší světové ekonomiky.

Zasažené čínské společnosti

Výše uvedená rizika ve skutečnosti mění podmínky a následně i výsledky významných hráčů na trhu. Jednou z nich je například technologická společnost JD, která čelí nepříznivým dopadům čínských blokád v důsledku šíření koronaviru. Kromě toho čelí společnost dalším výzvám, protože Čína má pro technologické společnosti poměrně přísné předpisy.

Ve druhém čtvrtletí zaznamenala nejpomalejší meziroční růst tržeb v historii. Jedním z opatření, které by mohlo společnosti pomoci, je snížení marketingových a dalších výdajů za čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Přesto se společnost JD chlubí tím, že překonala odhady Wall Street ohledně čtvrtletních tržeb, protože pandemická omezení v Číně podpořila online nakupování. Příjmy za druhé čtvrtletí dosáhly 39,07 miliardy dolarů. USD.

Další významnou čínskou společností je konglomerát Alibaba, který má dlouhodobě problémy s čínskou vládou. Regulační orgány od roku 2021 tvrdě zasahují proti čínským technologickým gigantům, zejména proti společnostem Alibaba a Ant Group. Pekingu brání dominance společností v online sektoru. Společnost Alibaba se ve snaze snížit výdaje rozhodla propustit zaměstnance. Během června 2022 dostalo výpověď přibližně 9 241 zaměstnanců, čímž se celkový počet zaměstnanců společnosti snížil na 245 700. V posledním čtvrtletí jsme mohli zaznamenat zhruba 50procentní pokles čistého zisku na 3,4 miliardy USD.

Zdroj informací

Lucia Žárská, hlavní analytička společnosti ProfitLevel

Datum

26. srpna 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1528 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál