Bohumil Trampota: Kofola: Výsledky ovlivní nárůst nákladových položek

Bohumil Trampota: Kofola: Výsledky ovlivní nárůst nákladových položek

Za druhý kvartál by měla Kofola prezentovat slušný růst tržeb. Jednak je to dáno nižší srovnávací základnou, kdy část druhého čtvrtletí v loňském roce byla stále ovlivněna restrikcemi a dále růstem cen. Zisk na úrovni EBITDA by nicméně měl klesnout vzhledem k inflaci nákladů. Předpokládáme potvrzení celoročních cílů.

Kofola již naznačila růst tržeb v dubnu a květnu o 39,1 % respektive 30 %. To ukazuje na vysokou poptávku v kombinaci s růstem cen. Výnosy za celý druhý kvartál by měly vzrůst v meziročním srovnání o 21,7 % na 2,2 mld. CZK. Předpokládáme růst nákladů napříč kategoriemi. Zisk na úrovni EBITDA by podle našich projekcí měl na rozdíl od výnosů v meziročním srovnání klesnout o 22,6 % na 293,1 mil. CZK. Pokles je dán zmíněnou inflací nákladů. Čistý zisk by měl ve druhém čtvrtletí dosáhnout 50,5 mil. CZK, to znamená pokles o 62,1 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Konzervativně předpokládáme, že Kofola potvrdí své celoroční cíle. Celoroční tržby by měly být v meziročním srovnání vyšší o 11 % a zisk EBITDA vidí vedení společnosti mezi 1,08 – 1,2 mld. CZK. Již reportované výsledky za Q1 22 a naše odhady za Q2 22 naznačují tempo plnění kolem 36 %. To se může zdát ve srovnání s cílem Kofoly pomalejší, ale připomínáme, že rozhodující pro celoroční výsledky bude z hlediska sezónnosti nejsilnější Q3, které může tvořit kolem 50 % celoroční projekce.

O rozdělení zisku za minulý rok (dividenda) rozhodne hlasování per rollam (distanční). Návrh dividendy bude zveřejněn 5. 9. 2022. Hlasovat se může od 5. 9. do 20. 9. Rozhodný den pro hlasování je 29. 8., tzn., že poslední den obchodování s právem hlasovat byl 25. 8. Předpokládáme, že stejně jako v předchozích letech by mělo dojít k výplatě asi 300 mil. CZK, což odpovídá 13,5 CZK na jednu akcii. To by znamenalo hrubý dividendový výnos 4,7 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

26. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2923 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál