Libor Vojta Ostatek: Hypotéka dnes může mít větší smysl než před lety. Kupci mají silnější pozici

Libor Vojta Ostatek: Hypotéka dnes může mít větší smysl než před lety. Kupci mají silnější pozici

Ve 2. čtvrtletí letošního roku dosáhla celková pronajímatelná plocha moderních skladových a průmyslových prostor 10,15 milionů m². I přes to, že na trh bylo dodáno 153 000 m² nových prostor, což je v oproti druhému kvartálu loňského roku navýšení o 35 %, poklesla míra neobsazenosti na 1,0 %, přičemž v regionu Praha a okolí zůstala na úrovni 0,5 %.

„I přes rostoucí ceny pronájmů realizujeme nové nájemní smlouvy a řešíme přejednávání smluv, u kterých se blíží konec doby nájmu. Ideální doba pro zahájení takových diskuzí je 18 měsíců před koncem doby nájmu“, komentuje aktuální situaci na trhu industriálních nemovitostí Markéta Vrbasová, vedoucí oddělení Industrial & Logistics ve společnosti Knight Frank.

Druhé čtvrtletí zažilo historicky nejvyšší nájemní transakci, která se týkala 233 700 m² prostor v Panattoni Parku v Chebu. Ve výstavbě se nacházelo 1,25 milionů m² průmyslových prostor, což představuje v meziročním srovnání o 81 % více.

„Stále častěji se setkáváme s novým jevem, kdy developeři odkládají závaznou cenovou nabídku na dobu, kdy budou mít aktuálně vytendrované ceny stavebních nákladů. Jedná se o horizont až dvou měsíců. Registrujeme menší ochotu ze stran developerů uzavírat menší jednotky v atraktivních lokalitách velkých měst na dobu delší než tři roky. Souvisí to s očekáváním rychlejšího nárůstu tržního nájemného a flexibilitou na tyto podněty trhu následně reagovat“, dodává Vrbasová.

Zdroj informací

Libor Vojta Ostatek, hypoteční expert Broker Trustu

Datum

20. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2959 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál