Tereza Kouklová: Developeři nepotřebují vodit za ruku

Tereza Kouklová: Developeři nepotřebují vodit za ruku

Navzdory zvýšené inflaci i cenám obecně je na realitním trhu v současné době velmi živo. Developeři staví celou řadu nových projektů, zaměřujících se mj. na ekologii a udržitelné bydlení, především ve velkoměstech vznikají celé moderní rezidenční komplexy. Jak developerské firmy, tak ostatní klienti mají jedno společné. Chtějí co nejvíce ušetřit, stavět i kupovat rozumně. Obzvlášť v dnešní době je pro spoustu developerů cesta za bankovním financováním velmi trnitá a komplikovaná. Východiskem je partnerství a spolupráce s poradenskými firmami. Ty nově nabízí některé zajímavé služby, které jsou šité na míru klientovi.

Jednou ze stěžejních služeb v této oblasti je consulting a individuální poradenství při financování podnikatelských projektů firem, developerských projektů či startupů. Žádost o úvěr v bance je totiž časově velmi náročná a komplexní záležitost, která může v ideálním případě zabrat několik měsíců, v tom horším klidně i rok a ani tehdy nemusí končit úspěchem. Navíc ne všichni podnikatelé mají náležitý přehled o bankovním a finančním trhu, což poté vyústí v ne zcela ideální, nebo rovnou nevýhodné podmínky úvěru. Většina klientů špičkových českých poradenských firem jsou navíc developeři vytvářející projekty za desítky a stovky milionů korun, takže se podobným situacím snaží co nejvíce vyhnout. To platí především o začínajících developerech, kteří jsou na trhu čerstvě a jednoduše potřebují poradit tu nejlepší cestu dál. A i zde platí, že čas jsou peníze.

Proto je klíčovým partnerem podnikatelů při získávání středně- a velkoobjemových úvěrů poradenská firma, která bere veškeré jednání s bankovní sférou na svá bedra. V tomto případě služby developerům zajistí maximální úsporu času, který mohou věnovat podstatnějším náležitostem během vývoje projektu. Firma pak zajistí nejen nejlepší banku pro konkrétní projekt, ale také vybere nejlukrativnější a nejvýhodnější nabídku pro daného developera nebo jiného podnikatele.

Podpora od A do Z

Především pro financování středně velkých projektů v objemu desítek až stovek milionů korun může být zajímavý balíček služeb, který nabízí například firma SFG holding. V něm jsou zahrnuty veškeré služby pro pokrytí potřeb klienta při vyjednávání podmínek financování s bankovními nebo nebankovními subjekty. Zde už jsou důležité nejen zkušenosti poradenské firmy jako takové, ale především odborný dohled a zázemí, které lze podnikatelům při vyjednávání podmínek poskytnout.

Na rozdíl od developerů a klientů, kteří jsou na trhu čerstvě, má firma také dlouhodobé vztahy a partnerství s celou řadou finančních institucí, díky nimž lze vyjednat nejlepší podmínky pro konkrétního klienta. Opravdu tedy nejde jen o cestu do banky a podepsání několika papírů, nýbrž o komplexní partnerství a dlouhodobou spolupráci. Po projednání a definování podnikatelského záměru a potřeb klienta, nastavení strategie a přípravě dokumentů dochází k tendrování financující banky, kdy při zájmu o daný úvěr a spolupráci vydají banky indikativní nabídky. Až poté začíná proces přípravy samotného úvěru, nastavování jeho podmínek na základě doložených podkladů a posuzování jednotlivými odděleními banky včetně risku.

Jde tedy o převedení kompletního podnikatelského záměru klienta do vyhodnocovacích systémů a postupů jednotlivých bank tak, aby měla každá z bank dobrý přehled o tom, o jakého klienta se jedná, co je jeho podnikatelským cílem a jaká jsou kompletní data a čísla k jeho záměru. Po získání úspěšného financování tedy poradenská firma nadále zůstává důležitým partnerem a spojkou mezi financujícím a financovaným subjektem. Služby jdou tedy mnohem dál, než kam sahá klasická zprostředkovatelská činnost.

Zdroj informací

Tereza Kouklová, managing partner SFG holding

Datum

19. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1764 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál