Anna Kuhnová: Když ČNB zvedá úroky, banky ji následují. Nejpružněji u termínovaných vkladů

Anna Kuhnová: Když ČNB zvedá úroky, banky ji následují. Nejpružněji u termínovaných vkladů

Česká národní banka začala zvedat své základní úrokové sazby už loni v červnu. Bankovní sektor pochopitelně reaguje a záhy se vzhůru vydaly úrokové sazby prakticky u všech běžných finančních produktů. Jak úvěrových, tak spořicích. V OX Czechia jsme srovnali jejich dynamiku podle produktů.

 

Termínované vklady

Zatímco v lednu se sazby u termínovaných vkladů bank na českém trhu pohybovaly nejčastěji mezi dvěma a třemi procenty (výjimečně bylo možné získat i čtyřprocentní sazbu), v současnosti jsou standardem sazby mezi pěti a šesti procenty, v některých bankovních domech lze získat i sazbu sedmiprocentní. Samozřejmě v závislosti na výši uložené částky a zejména době sjednání vkladu.

Dá se tedy říci, že růst reposazby přiměl tuzemské bankovní domy více motivovat své klienty ke spoření. Souviset to může s tím, že peníze na mezibankovním trhu obecně zdražily a nevyskytuje se na něm tolik přebytečné likvidity, jako tomu bylo zvykem v době téměř nulových sazeb.

Spotřebitelské úvěry

Dalo by se očekávat, že s podobou dynamikou reagovaly také úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů. Jenže prakticky až do února letošního roku jsme mohli být svědky faktické stagnace sazeb v intervalu mezi 6 a 6,5 procenta. Úrokové sazby se v těchto úrovních u spotřebitelských úvěrů pohybují dlouhodobě již nejméně čtyři roky.

Teprve v průběhu dubna je patrný vzestup úrokových sazeb. Tehdy se zastavily těsně pod sedmiprocentní hranicí a v květnu a červnu pokračovaly v dalším růstu. Ke konci června se pak průměrné sazby u spotřebitelských úvěrů dostaly na 7,92 procenta. Dá se předpokládat, že v té době se ještě nestihlo projevit zatím poslední zvýšení reposazby ČNB, která je od 22. června stanovena na rovných sedm procent. Proto je pravděpodobné, že aktuální sazby u spotřebitelských úvěrů již překročily osmiprocentní metu.

Hypoteční úvěry

Ještě loni v červnu se průměrné sazby pohybovaly v těsné blízkosti dvouprocentní hladiny, jak vyplývá z Hypomonitoru České bankovní asociace. V červenci se pak průměrné sazby poskytnutých hypotečních úvěrů dostaly na 5,4 procenta.

Nabídkové sazby u hypotečních úvěrů pak sleduje společnost Fincentrum pomocí svého ukazatele Hypoindex. Loni v květnu činila průměrná nabídková sazba 2,4 procenta, ovšem od té doby postupně vystoupala až na 6,28 procenta na začátku letošního srpna.

U hypotečních úvěrů lze očekávat, že minimálně v případě nabídkových sazeb nastane na nějakou dobu stagnace, zatímco průměrné sazby u skutečně poskytnutých hypoték ještě porostou. Na další vývoj bude mít vliv politika České národní banky, která na prvním měnověpolitickém zasedání v novém složení bankovní rady většinou hlasů rozhodla o ponechání reposazby na sedmiprocentní úrovni. Případná změna sazeb bude záviset na vývoji inflace, která však dle aktuálních údajů ČSÚ zpomaluje.

Zdroj informací

Anna Kuhnová, jednatelka společnosti Ox Czechia

Datum

18. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.193 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál