Martin Gürtler: Dynamika cen v průmyslu a zemědělství se snížila, závěry o slábnutí cenových tlaků jsou ale předčasné

Martin Gürtler: Dynamika cen v průmyslu a zemědělství se snížila, závěry o slábnutí cenových tlaků jsou ale předčasné

Meziměsíční růst cen tuzemských průmyslových výrobců v červenci výrazně zpomalil a nacházel se pod odhady analytiků. Zatímco v červnu rostly ceny v průměru o 1,4 %, v červenci to bylo pouze o 0,3 %, čekalo se však 1,0 %. Na nižší cenové dynamice se podepsal zejména meziměsíční pokles cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, který souvisel s červencovým snížením ceny surové ropy na světových trzích. Výrazněji zlevnily také výrobky z železa a oceli, když i ceny těchto komodit zaznamenaly na světových trzích korekci.

V růstu naopak pokračovaly ceny energií. Svižně rostly také ceny stavebních a obalových materiálů nebo ceny výrobků potravinářského průmyslu. Silné závěry o odeznívání cenových tlaků tak zatím dělat nelze. Z meziročního pohledu růst cen průmyslových výrobců po zhruba rok a půl trvající akceleraci zpomalil, a to z 28,5 % na 26,8 %. Významně se však na tom podílela vyšší srovnávací základna.

Ceny zemědělských výrobců klesly v červenci meziměsíčně v průměru o 3,6 %, zatímco v červnu o 4,4 % rostly. Šlo však především o sezónní výkyv v případě rostlinné výroby, když se na trh postupně dostávají produkty z nové sklizně. Oproti loňskému roku však byly ceny zemědělských výrobců stále výrazně vyšší, a to o 39,8 % (po červnových 42,5 %). Zatímco ceny rostlinné výroby byly v červenci meziročně vyšší o 51 %, v živočišné výrobě cenový nárůst činil 25,8 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

16. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6799 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál