Martin Gürtler: Inflace nakonec zrychlila výrazně méně, než jsme čekali

Martin Gürtler: Inflace nakonec zrychlila výrazně méně, než jsme čekali

Tuzemská inflace v červenci překvapila tím, že nadále zpomalovala. Meziměsíční růst spotřebitelských cen se snížil z 1,6 % na 1,3 %, po sezonním očištění pak z 1,4 % na 1,2 %. Překvapení je to především proto, že podle již zveřejněných ceníků jednotlivých distributorů energií došlo od července k výraznému zdražení elektřiny a plynu pro konečné spotřebitele. Podle dnes zveřejněných dat ČSÚ však cena energií vzrostla meziměsíčně v průměru pouze o 1,6 %, což bylo dokonce méně, než měsíc před tím (růst o 2,1 % m/m). Nejvíce k meziměsíční inflaci přispívala oblast rekreace a kultury, kde se projevil sezónní efekt vyšších cen dovolených (příspěvek +0,4 pb). Další v pořadí byly potraviny a náklady spojené s bydlením (shodný příspěvek ve výši +0,3 pb).

Meziroční inflace, která zrychlila na 17,5 %, tak skončila výrazně pod naším odhadem i prognózou centrální banky. My jsme předpovídali nárůst meziroční inflace z červnových 17,2 % na 19,3 % v červenci, zatímco ČNB čekala 18,8 %. Konsensus analytiků byl však nižší, když činil 17,9 %. Náklady spojené s bydlením (včetně energií) tvořily i nadále zhruba třetinu meziroční inflace, jejich dynamika se však zvýšila jen nepatrně, z 22,8 % na 23,1 %. Růst cen energií zrychlil v průměru z 36,7 % na 38,9 %. To je nicméně pouze zlomek strmého nárůstu cen na velkoobchodních trzích.

Podle nás je otázkou času, kdy se nové ceníky distributorů a vysoké velkoobchodní ceny energií projeví ve spotřebitelské inflaci. Načasování je však nejasné s ohledem na to, že neznáme způsob jakým ČSÚ nové ceníky distributorů zohledňuje ve svých statistikách. Jak ukazuje dnes zveřejněný údaj, tak průsak vyšších cen energií do inflace bude pravděpodobně o dost pozvolnější, než jsme původně čekali. I tak by však měla meziroční inflace v dalších měsících zrychlovat až do blízkosti 20 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

10. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3405 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál