Evžen Korec: Náklady na bydlení neustále rostou a ženou vzhůru celkovou inflaci

Evžen Korec: Náklady na bydlení neustále rostou a ženou vzhůru celkovou inflaci

Náklady na bydlení v Česku pokračují v růstu a výrazně zvyšují i celkovou inflaci. Ta podle dnešních aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla na 17,5 procenta. Meziměsíčně tak narostla o 1,3 procenta a navýšila rekordní hodnotu od roku 1993. Inflace je tak nejvyšší za posledních 30 let. Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským červencem o vysokých 19,3 procenta. Ceny nových bytů totiž vzrostly v důsledku zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 4,9 procenta), vodného (+ 5,3 procenta) a stočného (+ 6,4 procenta).

Náklady na bydlení výrazně zvyšoval hlavně růst cen energií. Ceny elektřiny pro domácnosti podle ČSÚ v červenci vzrostly meziročně o 33,6 procenta, zemního plynu o 59,8 procenta, tuhých paliv o 41,1 procenta a tepla a teplé vody o 19,2 procenta. Náklady na energie tak z rodinných rozpočtů ukrajují stále větší podíl, bez ohledu na to, zda rodina bydlí ve vlastním nebo v nájmu.

Výrazně více zatíží rodinné rozpočty také platby za ostatní zboží a služby. Zásadní je zdražení pohonných hmot (+ 43,6 procenta) a také základních potravin. Například mouka byla letos v červenci o 64,1 procenta dražší než ve stejném měsíci loňského roku. Dražší je ale také například polotučné trvanlivé mléko (+ 40,2 procenta), máslo (+ 60,9 procenta) či maso (+ 21,7 procenta). Ceny zboží letos v červenci v porovnání se stejným měsícem loňského roku podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 20 procent, služby zdražily o 14 procent. Oba ukazatele jsou vyšší, než v červnu.

Výrazné zdražování, které urychleně vyčerpává finanční zásoby domácností i firem, ale bohužel nejspíš jen tak neskončí. Nový guvernér ČNB Aleš Michl před pár dny upozornil, že počítají dokonce s překonáním dvacetiprocentní hranice. Domácnosti, které si ještě na poslední chvíli chtěly užít volna a dovolené, začnou od podzimu zásadně šetřit. Šrouby utáhnou také firmy, které ještě rychleji omezí zbytné investice. Pokles poptávky by pak měl utlumit cenový růst. V současné turbulentní době je ale jen velmi obtížné odhadovat jakýkoliv další vývoj.

Co je už nyní jasné: Pětinové zdražování bude bolet. Zatímco zážitky, dovolené a luxusní zboží se dají oželet, na dražším bydlení ani základních potravinách se příliš ušetřit nedá. Jednou z mála cest je omezit plýtvání. Jak úsporami energií, tak lepším plánováním nákupů. Češi patří mezi evropskou špičku ve vyhazování potravin, ročně jich každý z nás vyhodí do koše desítky kilogramů. Zde vidím jednu z možnosti, jak ušetřit. Pokud bychom sečetli všechny zbytečně vyhozené potraviny za celou domácnost, dostaneme desítky tisíc korun v koši, které se daly ušetřit. A to už se v napjatém rodinném rozpočtu projeví.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

10. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.228 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál