Evžen Korec: Zdražování hypoték mírně zpomalilo, přesto zůstávají rekordně drahé

Evžen Korec: Zdražování hypoték mírně zpomalilo, přesto zůstávají rekordně drahé

Zdražování hypoték pokračuje, i když pomalejším tempem. Průměrná nabídková sazba hypoték podle aktuálních dat ukazatele Fincetrum Hypoindex na začátku srpna vzrostla o čtyři bazické body na aktuálních 6,28 procenta. Podle tohoto ukazatele se dá prý očekávat stagnace úrokových sazeb. Jedním z důvodů je i to, že rada centrální banky na svém posledním měnovém jednání ponechala základní úrokové sazby beze změn.

Zdražily hlavně hypotéky do 80 procent odhadní ceny nemovitosti. Nejvíce podle Fincentrum Hypoindex vzrostly sazby hypoték s fixací na tři roky, a to o pět bazických bodů na 6,46 procenta. Hypotéky s fixací na jeden rok a deset let zdražily shodně v průměru o 0,04 procentního bodu na 6,57 procenta., respektive 6,08 procenta. Průměrná sazba hypoték fixovaných na pět vzrostla o jediný bazický bod na 6,01 procenta.

Naopak hypotéky nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti, které jsou dle nařízení ČNB určené pro mladé do 36 let, jako jediné mírně zlevnily. „Hypoték s fixací na jeden rok zlevnily o jeden bazicky bod na 6,21 procenta a s fixací na tři a deset let o dva bazické body na 6,67 procenta, respektive na 6,30 procenta. Nejvýrazněji se snížily sazby u hypoték s fixací na pět let, a to o pět bazických bodů na 6,23 procenta,“ uvádí Fincentrum Hypoindex.

Obrovské problémy budou mít hlavně domácnosti, které letos kvůli konci fixačního období čeká refinancování hypotéky. Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,28 procenta činí podle ukazatele Fincentrum Hypoindex v srpnu 23 151 korun. Oproti loňskému jaru je to o sedm tisíc korun více. Za celý rok to tak znamená rozdíl 84 tisíc korun, což je velmi zásadní zásah do rozpočtů mnoha rodin.

Dražší hypotéky, jejichž úvěry byly podobně vysoké naposledy v devadesátých letech minulého století, společně s přísnějšími pravidly pro posuzování žadatelů o hypotéku výrazně zhoršily už tak špatnou dostupnost vlastního bydlení. Na rezidenčním trhu se to velmi rychle projevilo. Zatímco dlouhodobě platilo, že nový byt v Praze prostřednictvím hypotéky financuje polovina klientů, nyní jejich podíl klesl na pouhou pětinu. Zbytek tvoří investoři, kteří hledají v nemovitostech bezpečné zajištění proti současné enormní inflaci. Pro zájemce o vlastní bydlení je to špatná zpráva. Naděje na splnění tohoto snu mizí v nedohlednu.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

9. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1535 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál