Vít Hradil: Česká nezaměstnanost vykázala sezónní nárůst

Vít Hradil: Česká nezaměstnanost vykázala sezónní nárůst

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti se v červenci zvýšila z 3,1 na 3,3 %. Uplatnění přes úřady práce tak aktuálně hledá zhruba 241 tisíc uchazečů, tedy o 9400 více, než v červnu. Vybírat si přitom mohou z nabídky 313 tisíc volných pracovních míst, kterých tak oproti červnu ubylo přibližně 6 tisíc. Na jedno volné pracovní místo tak momentálně připadá 0,8 uchazeče. Poslední mezinárodně srovnatelná data pak pocházejí z června, kdy metodikou Eurostatu česká nezaměstnanost dosahovala hodnoty 2,4 % a držela se tak na prvním místě v rámci celé Evropské unie, následovaná Polskem (2,7 %) a Maďarskem (2,8 %).

Aktuálně pozorovaný nárůst nezaměstnanosti považujeme za standardní kalendářní jev, kdy do evidence nezaměstnaných dorazil nový ročník absolventů škol, zatímco sezónní práce již běžely naplno v červnu a nemají tak prostor k absorbování většího počtu dodatečných pracovníků. Český pracovní trh podle nás lze nadále považovat za silně utažený, přičemž jej významně nerozhodilo ani citelné množství uprchlíků z Ukrajiny. Situace se ovšem může začít proměňovat v průběhu podzimu, přičemž chlad by mohl dorazit ze zpracovatelského sektoru.

Ten se bude ocitat pod tlakem enormně drahých energií a tyto budou omezovat nejen rentabilitu výroby v tuzemsku, ale i v partnerských zemích, primárně pak v Německu. A zatímco dosud české firmy ani v momentech výpadků výrobních vstupů k propouštění nesahaly s vědomím, že v případě zlepšení situace by lidi je jen těžko nabírali nazpět, podzimní měsíce toto odhodlání vystaví těžké zkoušce. Za pravděpodobné tak pro českou nezaměstnanost pokládáme překonání hranice 4 % a to ještě v optimistickém scénáři, kdy nedojde ke kompletnímu zastavení dodávek ruského zemního plynu.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

8. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2535 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál