Jozo Perić: Česká národní banka po sérii zvyšování úrokových sazeb drží úrokové sazby na uzdě

Jozo Perić: Česká národní banka po sérii zvyšování úrokových sazeb drží úrokové sazby na uzdě

Česká národní banka (ČNB) poprvé po více než roce ponechala úrokové sazby beze změny. Česká diskontní sazba zůstává na 6 %, lombardní sazba na 8 % a dvoutýdenní repo sazba na 7 %.

Toto rozhodnutí, které se vymyká celé sérii zvyšování základní úrokové sazby z 0,25 % (která v ČR platila do července 2021) na dnešních 7 %, lze číst jako snahu ČNB snížit omezení domácí poptávky. Současně se snižuje růst úvěrů poskytovaných jednotlivcům a podnikům, čímž se snižuje množství peněz v oběhu. Bankovní rada se shodla, že pro dlouhodobou cenovou stabilitu je nezbytná obezřetná rozpočtová politika a přiměřené mzdové požadavky. Z prohlášení je zároveň zřejmé, že bankovní rada na svém příštím zasedání posoudí vývoj a rozhodne, zda úrokové sazby zvýší, nebo je ponechá na dnešní úrovni.

Inflace v České republice by mohla vzrůst až na 20 %

Podle prognózy ČNB se očekává, že inflace v České republice v následujících třech měsících dále poroste. Hlavním důvodem zvýšení budou rostoucí ceny plynu a elektřiny. Očekává se, že inflace na podzim dosáhne vrcholu kolem 20 % a za celý rok bude v průměru 16,5 % (v naší jarní prognóze v CapitalPandě jsme očekávali 13,1 %). Odhaduje se, že za rok a půl inflace klesne na přibližně 2 %.

Ačkoli se k politice centrálních bank vyjadřuji jen zřídka, myslím, že jde o rozumný krok. A že další dopad již tak relativně vysokých úrokových sazeb na daňové poplatníky by poškodil ekonomiku orientovanou na vývoz.

Oslabení české koruny by mohlo skončit

Zajímavý je vývoj měnového páru dolar/koruna (USD/CZK). Od začátku roku česká koruna oslabila o něco více než 11,5 %. Zajímavé však je, že tento vývoj vytváří na grafu rostoucí klín. Jeho křivky však ukazují, že se postupně uzavírá, a proto bychom mohli být svědky jeho prolomení a obrácení trendu.

Zároveň je patrná divergence mezi rostoucím kurzem a klesajícím ukazatelem RSI. Máme tedy dvě poměrně silná znamení, která naznačují možnou změnu trendové hodnoty tohoto měnového páru.

Pokud během retestu nedojde k prolomení pivotní zóny, investoři budou moci otevřít krátkou pozici. Jejich prvním cílem by v případě očekávané změny trendu a opětovného posílení české koruny mohla být oblast supportní zóny 1 a druhým cílem oblast supportní zóny 2.

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

8. srpna 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5326 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál